latinica  ћирилица
19/03/2019 |  18:39 ⇒ 20/03/2019 | 09:25 | Аутор: РТРС

Шта садржи текст изјаве о принципима за формирање власти на нивоу БиХ?

Дан након што је на састанку лидера СНСД-а, СДА и ХДЗ-а, постигнута сагласност о десет принципа дјеловања у наредне четири године, Милорад Додик оптужио је Бакира Изетбеговића за опструкцију у формирању новог Савјета министара. Реаговања Изебеговића још нема.

Тројица страначких лидера нису постигли договор о расподјели ресора, а неизвјесно је и када ће бити одржана сједница Предсједништва, на којој ће бити именован предсједавајући Савјета министара. Извјесно,ипак да ће стари сазив Савјета министара дочекати комесара Јоханеса Хана, који у БиХ долази крајем марта.

Усаглашених десет принципа за формирање Савјета министара БиХ могли би да остану "мртво" слово на папиру, јер је Бакир Изетбеговић одбио да потпише заједничку изјаву– тврди Милорад Додик.

- А на крају када смо требали да то потпишемо и идемо даље онда је он тражио још седам дана. Према томе ради се о једној организованој опструкцији која ће још трајати - додао је Додик.

Колико синоћ, Бакир Изетбеговић убјеђивао је новинаре да Савјет министара може бити формиран већ данас, али не објашњава зашто је одбио да стави потпис на документ који би то омогућио и који је сам предложио.

- Ја мислим да изјаву чак нећемо потписивати, усагласили смо је и то је то - навео је Драган Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ.

Спекулише се да Бакир Изетбеговић одуговлачи потписивање изјаве јер је под притиском "јастребова" из сопствених редова, попут Дениса Звиздића, због донекле "мекшег" става о МАП-у односно НАТО.

- Немојте нас тјерати да се даље сударамо. Знам ја да је то занимљиво медијима, допустите да ту ствар ријешимо, дакле активација МАП-а није чланство у НАТО-у, то је наставак нечега што смо започели, ствар закона. Пустите да изнађемо рјешење, дајте нам времена - рекао је Изетбеговић.

Тачка три, усаглашене изјаве, написана је тако да одговара и СДА која се позива на Закон о одбрани када је у питању НАТО чланство, али и СНСД-у јер ће се интеграциони процеси наставити уважавајући ставове свих нивоа власти у БиХ тиме и Републике Српске о војној неутралности.

- Ако је то разлог да неко очекује да ћемо ми тај став промјенити да би ушли у Савјет министара, онда хвала за Савјет министара - закључио је Додик.

Најављени разговори на нивоу страначких делегација о министарствима тако су остали у сјени усвојене али непотписане Изјаве о принципима будуће власти и супростављених ставова о НАТО. А договори о расподјели ресора посебна су прича, јер су страначки апетити велики, а само је девет министарства, по три сваком народу.