latinica  ћирилица
19/03/2019 |  18:50 ⇒ 20/03/2019 | 09:25 | Аутор: РТРС

Вучић и Додик договорили реализацију пројеката од 8,4 милиона евра (ФОТО)

Радови на дионици ауто-пута Београд-Бањалука, од Београда до Бијељине, почињу у јуну - саопштили су након састанка у Београду, предсједник Србије Александар Вучић и предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик.

Договорена је и нова инвестиција- да Србија до краје година финансира по један пројекат у свакој општини Српске.

Пет домова здравља, двије амбуланте, девет школа, вртићи, домови за старе, спортске хале, омладински кампови, нашли су се на списку за реконструкцију или изградњу коју ће финансирати Србија.

(Фото: Тањуг/Тања/Валић)

- Укупно 8,4 милиона евра биће на располагању, као и раније, бесповратно. Када то будемо платили укупно ће бити 32 милиона евра бесповратних средстава. То је значајна подршка - истакао је Вучић и нагласио да Србија намјерава да свакој општини у Републици Српској и оним у Федерацији БиХ које то буду жељеле помогне конкретним пројектима.

Додик сматра да је ово једна снажна подршка људима широм Републике Српске.

- Са овим пројектима ћемо комплетирати замисао да у свакој од 62 општина у Српској буде један од пројеката који је инициран из средстава Србије, тако да је идеја да Србија буде присутна у свакој општини Српске - додао је он.

 

Вучић је најавио да ће Србија уплатити још 500 хиљада евра привредницима у Српској који желе покренули стартапове. Србија и Српска имају сарадњу која стабилизује цијели овај простор, рекао је Додик. Упитан како БиХ гледа на протесте у Србији, Додик је рекао да то сигурно није добра слика и усмјерено је ка дестабилизацији Србије.

- Маните ме БиХ. Ја ћу овдје говорити о Републици Српској. Колико сам ја видио, шетње нико није спрјечавао, али насиље нико не воли. Мало грађана Српске то подржава - истакао је Додик.

Иако се говорило да ће Вучић затражити аболицију демонстраната који су упали у РТС, Предсједник Србије рекао је да очекује да ће Прекршајни суд одбацити пријаве, јер он нема могућност да аболира прекршајне већ само кривичне поступке. Истакао је да то очекује искључиво за, како каже, дјецу која су злоупотријебљена од опозиционих лидера.

- Омладина је увијек жељна промјена, међутим неко их је гурнуо у РТС, а тај неко није стао иза њих - закључио је Вучић.

Вучић је захвалио народу Српске који је каже, увијек и у свакој ситуацији уз Србију.