latinica  ћирилица
19/03/2019 |  20:11 | Аутор: СРНА

Којић: Реално би могла бити и ослобађајућа пресуда

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је вечерас да би Међународни резидуални механизам сутра у Хагу у најмању руку могао пресуду првом предсједнику Српске Радовану Караџићу вратити у поновни поступак, али и да би реално могла бити и ослобађајућа пресуда.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Ако се суд буде водио искључиво доказима и оним што је засновано на чињеницама сутра би у најмању руку пресуда требало да буде враћена на поновни поступак, посебно због процедуралних грешака којих је било током првостепеног поступка - рекао је Којић за Алтернативну телевизију.

Он је истакао и да би реално могла бити и ослобађајућа пресуда, јер је првостепена пресуда, како је навела одбрана у жалби, заснована на инсинуацијама и као таква је мањкава.

Којић је нагласио да је врло тешко прогнозирати, имајући у виду ранију праксу Хашког трибунала.

- Оно мало свјетло у тунелу Трибунала јесте то што тројица судија која ће бити у вијећу нису били чланови ниједног вијећа гдје су доношене пресуде против Срба - додао је Којић.

Он је у том контексту рекао да су судије које су изрицале пресуде за "удружени злочиначки подухват" и кроз другостепени поступак настојале да одрже такве пресуде из ранијих предмета.