latinica  ћирилица
19/03/2019 |  20:22 | Аутор: БЕТА

Циклон Идаи изазвао хуманитарну катастрофу

Циклон Идаи изазвао је хуманитарну катастрофу у Југоисточној Африци која утиче на стотине хиљада, ако не и милионе људи, саопштили су из Уједињених нација (УН).
Мозамбик - циклон Идаи  (Фото:United Nations) -
Мозамбик - циклон Идаи (Фото:United Nations)

УН процјењује да је више од 2,5 милиона људи угрожено и да им треба хитна помоћ, а уништени усјеви и домови на хиљаде домаћинстава, пролонгираће хуманитарну кризу која је изгледа неизбежна.

- Људи на терену имају осјећај да свет још увијек заиста не схватио колико је тешка ова катастрофа - рекао је портпарол Међународне федерације Црвеног крста и Црвеног полумесеца Метју Кокран на брифингу за новинаре у Женеви.

Обилне кише пале су у региону пред налет циклона Идаи, отварајући пут невиђеном олујном таласу и надолажењу ријека. Више од 120 људи је погинуло у првим кишама у Малавију, гдје су сушни услови уступили мјесто поплавама. Влада Малавија саопштила је да има и 56 смртних случајева изазваних циклоном Идаи који је покренуо клизишта.

Град Беира у Мозамбику лежи на улазу у велико ушће реке Пунгве у Индијски океан у коме се налази главна лука која је од суштинског значаја за снабдијевање гасом и храном централног дијела земље. Парализовање Беире подигло је страхове од предстојеће несташице робе широм региона, јавља амерички Вашингтон пост.

Најмање 1,7 милиона људи је на директном путу циклона у Мозамбику и 920.000 има погођених у сусједном Малавију, навели су из УН-а.

У Зимбабвеу, влада је саопштила да је 98 људи погинуло и више од 200 се води као нестало, док у југоисточном граду Чиманиманију круже ужасне приче о томе како су изгубили своју родбину када их је олуја однијела с ријекама у сусједни Мозамбик, додаје ББЦ.