latinica  ћирилица
19/03/2019 |  20:33 | Аутор: sputniknews.com

Ријешена мистерија: Откривено ко је био Џек Трбосјек

Идентитет серијског убице, који је сијао смрт прије више од 130 година у Лондону, коначно је откривен. Џек Трбосјек је убијао људе прије готово вијек и по, а тек недавно је ДНК анализом узорка крви, који је узет са шала једне од Трбосјекових жртава Кетрин Едовс, откривен његов идентитет.
Изложба Џек Трбосјек у Ист Енду у музеју Докленд у Лондону (Фото: AP / Akira Suemori - Фото: AP
Изложба Џек Трбосјек у Ист Енду у музеју Докленд у Лондону (Фото: AP / Akira SuemoriФото: AP

Анализа је показала да је ријеч о Арону Косминском, берберину који је живео у Лондону. Космински је био главни осумњичени у очима детектива који је тада водио истрагу, али никада није било довољно доказа да би га осудили.

Међутим, сада, више од 100 година откако је убијао по Лондону, истраживачи са Универзитета Џон Морес у Ливерпулу су успјели да идентификују чувеног серијског убицу.

Џеку Трбосјеку се ставља на терет силовање и убиство најмање пет жена у источном дијелу Лондона током 1888. године, преноси Б 92.

Своју анализу објавили су у часопису о форензичкој науци, а у тексту се наводи:

"Први пут смо описали систематску, молекуларну анализу јединог преживјелог физичког доказа везаног за убиства Џека Трбосјека. Проналажење оба подударна профила у истом доказном материјалу повећава статистичку вероватноћу његове укупне идентификације и појачава тврдњу да је шал аутентичан".

Шал је пронађен поред четврте жртве Џека Трбосјека Кетрин Едовс, а претпостављало се да крв припада управо убици.
Ово није први пут да је Космински повезан са овим злочинима. Али је први пут да је та тврдња поткрепљена доказима који на то указују.

Космински је био пољски јеврејски имигрант који се иселио у Енглеску након што је осјетио да у својој земљи не може више да живи због руског утицаја који се ширио, преноси "Индепендент".

Смјештен је 1891. године у психијатријску болницу, у којој је и умро осам година касније.

Шал који је послужио као доказ против Косминског, купио је бизнисмен Расел Едвардс 2007. године на аукцији.