latinica  ћирилица
19/03/2019 |  20:55 ⇒ 20:56 | Аутор: СРНА

Париз спреман да уложи вето на одгађање Брегзита

Француска је спремна да уложи вето на британски захтјев за одгађање Брегзита у случају да Лондон не понуди ништа као алтернативу или да су тиме угрожене институције ЕУ, речено је из кабинета предсједника Емануела Макрона.

- Вето је могућ слијед догађаја, ако се не испуне услови за одгађање Брегзита - рекао је неименовани званичник из кабинета предсједника Француске, додајући да евентуално одгађање морају да подрже све чланице блока.

Он је рекао да ће Француска анализирати евентуални захтјев за одгађање у односу на два основна критеријума, односно да ли постоји кредибилна стратегија или план Лондона који ће да подржи већина у парламенту и које су посљедице по институције ЕУ.

Помјерање датума Брегзита након јуна, мјесец након избора за Европски парламент у мају, значило би да Британија задржи мјесто комесара у Европској комисији, посланике у Европском парламенту и мјесто за столом лидера ЕУ. Такође, Лондон задржава утицај у процесу доношења одлука које се тичу будућности блока, чак и док покушава да напусти ЕУ.

- Брегзит без споразума није пожељан и то не жели ни ЕУ, ни Француска нити нека друга чланица блока, али ће се то рјешење наметнути само по себи ако се не појави реална алтернатива у наредних неколико дана, па чак и неколико сати - рекао је званичник.

Британија званично напушта ЕУ 29. марта.