latinica  ћирилица
20/03/2019 |  08:15 | Аутор: СРНА

Вечерас промоција књиге "Споменко и Озрен"

У Бањалуци ће вечерас бити промовисана књига "Споменко и Озрен", која говори о животу и смрти Споменка Гостића /14/, најмлађег погинулог српског борца у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, као и о љубави тог дјечака према планини Озрен и родном селу.
Бански двор - Фото: РТРС
Бански дворФото: РТРС

Аутор књиге Миле Савић рекао је Срни да је ово дјело објављено поводом 26. година од погибије Гостића - 20. марта 1993, у његовом селу на Озрену. 

- Књига говори о животу и смрти Споменка Гостића, љубави једног дјечака према планини и селу, али и традицији и обичајима становника Озрена осамдесетих и деведесетих година прошлог вијека. Рукопис се бави и ратом на том простору и страдањем народа тог краја у борби за своје домове, породице и слободу - објаснио је Савић.

Савић је о Гостићу и његовом животу и погибији већ снимио запажени документарни филм "Споменко на вјечној стражи", чији ће дијелови бити приказани на промоцији.

Осим аутора, на промоцији говорити књижевници Милан Ракуљ и Боро Капетановић, који је у рецензији навео да је ријеч о драгоцјеном рукопису који описује живот и смрт племенитог и премладог озренског јунака Споменка Гостића. 

- Овакве књиге нас никада не остављају равнодушним и буде у нама потребу за сузама, за истинским плачом над самим собом када је у питању народ којем припадамо. Тај исти српски народ имао је и тих младих јунака у својој историји и кроз вијекове. У рату посљедњем, о да ли посљедњем, али најновијем, најсвјежијем - имао је Гостића - напоменуо је Капетановић.

Капетановић је оцијенио да народ који нема овакве књиге и дјецу попут честитог Гостића, нема разлога да постоји.

Споменко Гостић рођен је 15. августа 1978. године, а страдао је 20. марта 1993. Био је војник и најмлађи одликовани борац Војске Републике Српске.

Он је 1992. године живио са мајком Миленом у селу Јовићи надомак Маглаја, које је било окружено насељима са већинским муслиманским становништвом и убрзо се нашло на првој линији фронта. Мајка му је умрла на почетку рата, након чега је живио са баком која је септембра 1992. године погинула у гранатирању такозване Армије БиХ.

Гостић се након тога пријављује у Војску Републике Српске гдје је у почетку био курир, а потом је развозио храну борцима на првој линији фронта. Обављајући повјерене задатке, једном приликом је упао у минско поље, гдје је лакше повријеђен, а једном је био и рањен.

У офанзиви муслиманских снага на планину Озрен народ се повукао из Јовића, а Гостић је са неколико војника бранио село. У марту 1993. године, у гранатирању положаја српске војске, пет војника је погинуло, а Гостић је тешко рањен.

Умро је 20. марта 1993. у Јовићима на Озрену, а сахрањен је са страдалим саборцима на сеоском гробљу у Горњем Улишњаку.

Промоција ће бити одржана у Вијећници Банског двора, са почетком у 18.00 часова.