latinica  ћирилица
20/03/2019 |  09:17 ⇒ 10:20 | Аутор: Вечерње новости

Премијера филма "Балканска међа"

Руско-српска акциона драма премијерно је приказана у Сава центру у Београду.
"Балканска међа" (Фото: Н. Скендерија) - Фото: Novosti.rs
"Балканска међа" (Фото: Н. Скендерија)Фото: Novosti.rs

Увјерљиве сцене бомбардовања Београда, кадрови разорене престонице у пламену, али и гранатирање болнице пробудиле су синоћ емоције и сјећање публике у Сава центру на премијери филма "Балканска међа" руског редитеља Андреја Волгина.

Прије почетка премијере, црвеним тепихом прошетали су глумци Милош Биковић, Александар Срећковић, Гојко Митић, Миодраг Радоњић, Александар Радојчић, Милена Радуловић и руски дио глумаца предвођен Антоном Пампушним.

Руско-српска акциона драма, настала на основу стварног догађаја, прати групу некадашњих руских специјалаца који добијају тајни задатак да заузму стратешки важан аеродром прије НАТО трупа и чувају га док не стигне руска војска.

- Основа овог филма јесте десант руских специјалних јединица на аеродром Слатина у Приштини који се одиграо 12. јуна 1999. године. Око тога смо исплели причу која је вођена нашом слободом да тумачимо тај догађај. Неке историјске елементе смо искористили, јер у филму не можете да испичате све што се десило, али смијете да искористите истинит емотивни утисак и да га уткате у причу. Надам се да ће "Балканска међа" бити подсјетник генерацијама које долазе да обрате пажњу на тај догађај - казао је копродуцент и глумац Милош Биковић.

Публика је била потресена сценама иживљавања тзв. ОВК над српским становништвом, а документарни снимци од прије 20 година никога нису оставили равнодушним. Осим потресних сцена бомбардовања, рата и насиља на платну су се водиле и  унутрашње борбе ликова.

Ипак, усред ратног ужаса очврснуло је пријатељство полицајца Вука (Милош Биковић) и његовог колеге Фадиља (Александар Радојчић), а родила се и љубав између медицинске сестре Јасне (Милена Радуловић) и руског специјалца Андреја (Антон Пампушни).

Филм ће од четвртка публика моћи да гледа и у руским и српским биоскопима.