latinica  ћирилица
20/03/2019 |  09:33 ⇒ 20:42 | Аутор: СРНА

Потписан уговор за изградњу прве фазе ауто-пута на коридору Пет це

Представници предузећа Аутопутеви Републике Српске и конзорцијума који чине компаније Интеграл инжењеринг из Лакташа и Гранит из Скопља потписали су данас у Бањалуци уговор о изградњи прве фазе ауто-пута на Коридору Пет це кроз Републику Српску, на правцу између петљи Јоховац /Товира/ и Руданка /Костајница/.

У Бањалуци је потписан уговор о изградњи прве фазе ауто-пута на Коридору "Пет це" кроз Републику Српску, на правцу између петљи "Јоховац" и "Руданка". Вриједност ове фазе аутопута је 62,5 милиона евра. Ауто-пут на Коридору "Пет це", чија је укупна дужина 46 километара, биће изграђен у четири фазе, а вриједност комплетног пројекта процијењена је на 500 милиона евра.

Радови на првој дионици аутопута "Пет це" кроз Републику Српску требало би да почну на прољеће. За првих шест километара аутопута обезбијеђено је 70 милиона марака кредита Европске банке за обнову и развој.

Директор предузећа Аутопутеви Републике Српске Душан Топић истакао је да је овај пројекат значајан јер ће се остварити континуитет у изградњи аутопутева у Српској који са собом повлаче читав примарних и секундарних активности које су значајне за наше грађане, на запошљавање и трговину.

Најповољнију понуду, нешто већу од 62 милиона марака, за реализацију овог пројекта доставио је конзорцијум који чине "Интеграл инжењеринг" из Лакташа и "Гранит" из Скопља. Овај конзорцијум реализовао је један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у Српској, ауто-пут "9. јануар"- од Бањалуке до Добоја.

- Врло брзо ћемо почети радове на траси, заједно са партнером Гранитом с којим смо направили око 100 километара ауто-путева, радимо на подручју БиХ, Србије Хрватске и Словеније и реализовали смо пројекат ауто-пут 9. јануар од Бањалуке до Добоја - навео је генерални директор "Интеграл инжењеринга" Слободан Станковић.

Сљедећи корак Владе је да се што прије дефинише траса ауто-пута у околини Бијељине, како би почела експропријација земљишта. премијер Радован Вишковић је навео да је Србија већ најавила да ће у јуну кренути са изградњом свог дијела ауто-пута према Српској, од Кузмина према граничном прелазу Рача.

- На састанку предсједника Србије Александра Вучића и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика речено је да је Србија спремна да помогне Српској у изградњи дијела пута од Раче према Бијељини. Не смије се десити да неким нашим процедуралним радњама зауставимо те активности - поручио је Вишковић.

Да је аутопут Бањалука Београд приоритет, потврдио је и министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић који је истакао да је Српска способна да изнесе овако велике и сложене пројекте.

- Ових дана завршавамо и активности око затварања финансијске конструкцције за другу фазу коридора "Пет це" и настављамо са активностима за изградњу путем концесија према Србији. Желимо да што брже повежемо Српску са Београдом, и то од Бањалуке, преко Добоја, Брчког и Бијељине. Задовољан сам што је Српска способна да носи овако сложене, захтјевне и скупе пројекте - додао је Трнинић.

Поред изградње аутопута на коридору "Пет це", аутопута према Србији, планирана је и изградња аутопута Бањалука Приједор и брзог пута Сарајево Вардиште. Од 2008. до данас у изградњу аутопутева у Српској уложено је преко 1,3 милијарде марака.