latinica  ћирилица
20/03/2019 |  09:52 | Аутор: СРНА

Мејова неће тражити дуже одгађање Брегзита

Британски премијер Тереза Меј неће захтијевати дуже одгађање Брегзита и Парламент Велике Британије неће имати пуно времена да се сагласи у вези са даљим поступцима, изјавио је неименовани извор из канцеларије британског премијера.
Тереза Меј - Фото: Getty Images
Тереза МејФото: Getty Images

Извор напомиње да народ Велике Британије већ скоро три године чека на Брегзит и да му је доста неуспјеха Парламента да донесе одлуку. 

- Мејова неће тражити дуже одгађање, а Парламент тиме добија још мало времена да се сагласи око даљих поступака. Народ чека скоро три године и доста му је неуспјеха посланика да донесу одлуку - истиче извор и додаје да Мејова "разумије фрустрираност Британаца".

Мејова се нада да ће сљедеће седмице Парламент поново гласати о споразуму који је она постигла са Бриселом, а који су британски посланици већ два пута одбацили.

Британски премијер упозорила је да ће, уколико Парламент не ратификује споразум, затражити да се Брегзит одгоди и послије 30. јуна, а заговарачи изласка из ЕУ сматрају да би то могло да угрози читав процес.

Мејова ће данас, девет дана пред постављени рок за излазак из ЕУ, послати писмо предсједнику Европског савјета Доналду Туску, у којем ће затражити одгађање Брегзита.

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је да је ЕУ учинила доста да изађе у сусрет Великој Британији у вези са Брегзитом и да не може учинити више.

Он је напоменуо да неће бити даљих преговора нити нових гаранција, поред оних које су већ дате Лондону.

Јункер је додао да, према информацијама које је он добио, писмо Мејове још није стигло у Брисел.