latinica  ћирилица
20/03/2019 |  11:55 | Аутор: СРНА

Смајловић: Хашки суд основан да би осудио Србе

Новинар Љиљана Смајловић изјавила је данас, уочи изрицања другостепене пресуде бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, да је Хашки суд основан да би се Срби осудили за рат, што сада више нико и не оспорава.
Љиљана Смајловић (фото:mc.rs) -
Љиљана Смајловић (фото:mc.rs)

Она сматра да ће Караџићу бити потврђена пресуда од 40 година затвора, истакавши да би то практично значило да би морао остати у затвору још 19 година.

- Кад урачунате у ту пресуду од 40 година, оних осам година што је већ у притвору и имате онај принцип да након двије трећине одслужене казне можете да изађете, то је практично скоро доживотно - рекла је Смајловићева за РТС.

Она је навела да је Суд основан да би се рекло да су за рат криви Срби, чије лидере треба казнити.

- То сад више нико и не оспорава од америчких аналитичара који се баве политичким наукама - рекла је Смајловићева.

Она је оцијенила да је испуњена сврха Хашког суда.

- Осамдесет одсто свих људи који су тамо осуђени за ратне злочине су Срби, а за злочине над Србима, ни у БиХ нити у Хрватској, колико ја знам, нема пресуда. Постоје пресуде Хрвата за злочине над Муслиманима, али не и над Србима - истакла је Смајловићева.

Она је додала да грађане Србије посебно интересује да ли ће у пресуди бити промијењена одредба према којој није било организованог злочиначког подухвата са Београдом.

- Ако се сад одједном промијени пресуда Суда и каже да постоји злочиначко удруживање са Београдом, то би стварно био озбиљан ударац на Србију. Претпостављам да би то охрабрило оне који покушавају да нас опет одвуку на Међународни суд правде, али ја у то заиста не вјерујем - рекла је Смајловићева.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу изрећи ће данас другостепену пресуду бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, којег је Хашки трибунал 2016. године неправоснажно осудио на 40 година затвора за "геноцид на подручју Сребренице 1995. године", док је ослобођен оптужби за "геноцид у другим општинама у БиХ током 1992. године".

Жалбу на ту пресуду уложили су и одбрана и тужилаштво.