latinica  ћирилица
20/03/2019 |  12:06 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

Отворен Међународни симпозијум Инфотех-Јахорина (ФОТО)

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић отворио је данас на Јахорини дводневни Међународни симпозијум Инфотех-Јахорина.

- Прије три године смо размишљали о дефинисању информационо-комуникационих технологија као један од наших кључних вертикалних приоритета. Међутим, овдје смо погријешили. Не зато што ова област не заслужује да буде вертикални приоритет, већ зато што мора да буде хоризонтални. ИКТ толико прожима све сфере живота да мора бити саставни дио већине постојећих и будућих рјешења у науци и привреди - рекао је Рајчевић.

Свјесни чињенице да дигитална трансформација пружа неслућене могућности за развој, Влада Републике Српске формирала је ново министарство надлежно за дигитализацију.

- У Скопљу је прошле године представљена студија "Учинак дигиталне трансформације на западни Балкан" на првом Дигиталном самиту земаља региона. Студија је показала да би улагања у дигиталну трансформацију у земљама западног Балкана допринијела убрзању ЕУ интеграција и стварању далеко ефективније тржишне структуре. Повећање дигиталне писмености и побољшање правног оквира довело би до повећања индекса дигитализације и значајног раста БДП. Уз потребне инвестиције у инфраструктуру, све земље западног Балкана повећале би своју конкурентност, интензивирале регионалну економску сарадњу и, што је нама јако важно, повећале квалитет јавних услуга - рекао је Рајчевић.

Он је говорио и о пилот пројекту "Синергија", чији је циљ сарадња академске заједнице и привреде.

- Сви смо свјесни да је таква сарадња нужна, али да је у претходним годинама била неадекватна. За сваки пилот пројекат издвојићемо око 50.000 КМ и покушати обезбиједити додатну финансијску и нефинансијску подршку са циљем да мултиплицирамо добре праксе и направимо заметак редовног програма подршке у будућности - додао је Рајчевић.

18. Међународни симпозијум Инфотех-Јахорина и ове године окупио је стручњаке, научнике, инжењере, истраживаче и студенте који се баве информационим технологијама и њиховом примјеном у области система управљања, комуникационих система, производних и електронских система, електроенергетике и других области електротехнике и рачунарства.

Организатор скупа је Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву, у сарадњи са електротехничким факултетима из Бањалуке и Београда, Факултетом техничких наука из Новог Сада, Електронским факултетом из Ниша и техничким коспонзорством IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers).