latinica  ћирилица
20/03/2019 |  12:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Заев: Нема македонског сценарија у Србији

Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев сматра да у Србији не постоји македонски сценарио, преноси портал Плусинфо. Он је истовремено осудио свако насиље уперено против институције система.
Зоран Заев (Фото: Sputnik / Alekseй Vitvickiй) -
Зоран Заев (Фото: Sputnik / Alekseй Vitvickiй)

- Као човјек, који је био директно нападнут од стране насилника у интитуцијама, могу јасно да осудим свако насиље уперено против институција система - рекао је Зоран Заев.

Заев је, како преноси портал Плусинфо, тако одговорио на оцјене српског предсједника Александра Вучића на упад демонстраната и лидера опозиције у зграду РТС.

Вучић је, на конференцији за штампу, упитан како је могуће да западни амбасадори нису осудили упад у РТС, а осудили су истог тренутка упад у македонску скупштину, рекао да је ријеч о двоструким аршинима.

- Велики пријатељ тајкуна Ђиласа, македонски премијер Зоран Заев похвалио се како су осудили министра унутрашњих послова зато што није спријечио грађане да упадну у скупштину. Могли би и ми да размишљамо о одговорности Небојше Стефановића што је пустио да уђу фашиста Бошко Обрадовић и други у РТС. Међутим, рачунам да су Стефановић и полиција мислили да имају посла са одговорним људима и да им тако нешто неће пасти на памет - рекао је он.

Заев истиче да је Србија "велики пријатељ".

- Народи су нам блиски, ми желимо само добро Србији, да напредује, а у овом тренутку дајемо подршку позитивном рјешењу по питању Косова, рјешење које је у њиховом интересу и које ће гарантовати просперитет у региону, европску интеграцију и очување мира - истакао је Заев.

Он је додао да је и он преговарао прије неколико месеци и да разумије колико је тешко, те да апсолутно покушавају да имају разумијевање и да подрже процес.

- Надам се да ће се вратити дијалогу. То су наша очекивања и надам се да ће бити и унутрашњи дијалог у свим сусједним земљама - рекао је македонски премијер.