latinica  ћирилица
20/03/2019 |  12:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Астана постаје Нурсултан

У част првог предсједника самосталног Казахстана Нурсултана Назарбајева, посланици казахстанског парламента усвојили су Закон о промјени имена главног града у Нурсултан
Астана, Казахстан (Фото:Пресс-служба президента Украины) -
Астана, Казахстан (Фото:Пресс-служба президента Украины)

Раније данас, нови предсједник земље, који је тек преузео функцију послије неочекиване оставке Назарбајева, бивши премијер Кашим-Јомарт Токајев предложио је да се име престонице Астане, промјени у Нурсултан.

Оставка Назарбајева услиједила је у уторак касно увече у склопу предвиђене транзиције у Казахстану, током које ће он задржати значајан утицај на даља политичка дешавања, навео је Ројтерс.

Нурсултан Назарбајев (78) поднио је оставку послије 30 година на власти.

 - Одлучио сам да поднесем оставку - рекао је Назарбајев у обраћању нацији, пренијела је агенција Тас.

Како је истакао, одлука није била ни мало лака, али није навео разлоге за такву своју одлуку.

Токајев (65), искусни дипломата школован у Москви који говори енглески, руски и кинески, биће на функцији предсједника до истека мандата у априлу 2020. године, као што је предвиђено Уставом Казахстана.

Како наводи британска агенција, за сада није познато да ли ће се Токајев кандидовати за предсједника у сљедећем мандату.

Назарбајев је у уторак увече, говорећи о Токајеву, изјавио да је он "човјек у кога се може имати повјерење на челу Казахстана".

Назарбајев је био на челу ове нафтом богате централно-азијске државе од 1989. године, када је још увијек била у склопу Совјетског Савеза.

Токајев је изјавио да ће наставити да води Казахстан курсом који је зацртао Назарбајев и да ће се с њим консултовати у вези са кључним политичким питањима.