latinica  ћирилица
21/03/2019 |  11:28 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

"Повећати обим робне размјене Српске и Румуније"

Циљ сусрета делегација подручне бањалучке Привредне коморе и Привредне коморе румунске регије Прахова је повећање обима спољнотрговинске размјене, будући да Република Српска и Румунија имају одличну сарадњу, рекао је предсједник бањалучке Привредне коморе Горан Рачић.

Рачић, који предводи привредну делегацију Бањалуке на састанку са румунском делегацијом, навео је да је бањалучким привредницима Румунија занимљиво тржиште за машинску индустрију.

- Будући да је значајан дио наше металне индустрије оријентисан ка ауто-индустрији, имамо велики потенцијал да пласирање производа за ову индустрију проширимо на румунско тржиште јер се тамо налазе двије веома значајне ауто-компаније `Рено` и `Форд` - рекао је Рачић новинарима прије почетка привредних сусрета.

Према његовим ријечима, Република Српска у Румунију тренутно највише извози нафтна уља, а затим и пужеве, дијелове обуће и дио дрвне индустрије.

Рачић је подсјетио да су подручна Привредна комора Бањалука и Привредна комора Прахова 2013. године потписале споразум о сарадњи, те да је у протеклих шест година интензивирана сарадња.

- Наш обим спољнотрговинске размјене у моменту када смо потписали споразум био је на нивоу 30 милиона евра, а данас је 45 милиона евра, што говори да смо сви заједно радили на развијању производних капацитета и могућности - рекао је Рачић.

Он је напоменуо да ће представници компанија из Бањалуке у оквиру привредних сусрета имати прилику да се сретну са представницима шест компанија из ове румунске регије.

- Надам се да ће нам данашњи привредни сусрети омогућити да за неколико година забиљежимо повећан обим робне размјене са Румунијом - додао је Рачић.

Предсједник Привредне коморе регије Прахова Аурелијан Гугулеску истакао је да су представници румунских компанија заинтересовани да пронађу пословне партнере у Бањалуци.

- Регија Прахова је једна од најзначајнијих у Румунији јер је колијевка нафтне индустрије, која представља нашу највећу снагу - навео је Гугулеску.

Гугулеску је рекао да у Румунији тренутно постоје четири рафинерије нафте, од којих су три у регији Прахова.

- Осим нафтне индустрије, заинтересовани смо за сарадњу и у другим секторима, нарочито у корист малих и средњих предузећа која представљају 99 одсто локалне економије - каже Гугулеску.