latinica  ћирилица
21/03/2019 |  12:01 | Аутор: СРНА

Источна Илиџа: Озваничен почетак изградње мини-хидроцентрале

У Источној Илиџи данас је озваничен почетак изградње мини-хидроцентрале на ријеци Жељезници, вриједности 10 милиона КМ, капацитета један мегават, са могућношћу проширења на још један мегават.
Источно Сарајево - мини хидроцентрала - Фото: СРНА
Источно Сарајево - мини хидроцентралаФото: СРНА

Радове су свечано отворили начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, затим Радо Гаврић, један од власника фирме САС из Прибоја која је инвеститор радова, и Немања Костић, технички директор грађевинске фирме Радис која је извођач радова.

Божовић је рекао новинарима да је ово прва мини-хидроцентрала на подручју општине Источна Илиџа, те да постоје могућности за изградњу још двије мини-хидроцентрале на ријеци Жељезници.

- Ова мини-хидроцентрала ради се као пројекат двије општине, почетак водозахвата је на подручју општине Трново, а стројара је предвиђена на подручју општине Источна Илиџа - навео је Божовић и додао да су све потребне дозволе за изградњу дали и надлежни републички органи.

Гаврић је рекао да су испоштовани сви урбанистички, еколошки и други захтјеви, те да је рок за завршетак радова двије године.

Он је захвалио Влади Републике Српске и министру енергетике и рударства Петру Ђокићу који су изашли у сусрет овом пројекту.

Костић је рекао да је његова фирма изабрана за извођача радова, јер има вишегодишње искуство у извођењу радова на објектима хидротехничке структуре, те додао да су у протеклом периоду изградили велики број мини-хидроелектрана.