latinica  ћирилица
21/03/2019 |  12:41 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

У Бањалуци отворен највећи трговачки центар у БиХ (ФОТО)

Највећи трговачки центар у БиХ и један од највећих у региону, Делта планет, званично је отворен у Бањалуци. Инвестиција компаније Делта, вриједна је укупно 70 милиона евра, а запошљаваће више од 2.000 радника.

Годину и девет мјесеци након почетка радова, Делта планет званично је отворила врата за посјетиоце. На више од 62.000 квадратних метара, отворено је више од 100 радњи, биоскоп са пет сала и најмодернијом опремом, ресторани и други забавни садржаји. Ова инвестиција компаније Делта холдинг дио је регионалног развоја ове компаније, како кажу, од Триглава до Црног мора.

Отварању је присуствовао премијер Републике Српске Радован Вишковић, министри у Влади Српске, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Умјесто класичног пресијецања црвене врпце, Додик и власник компаније Делта Холдинг Мирослав Мишковић, почетак рада су озваничили притиском на виртуелно дугме на видео банеру.

Додик је у обраћању присутнима рекао да је изградња овог тржног центра доказ свима који желе да инвестирају да су Српска и Бањалуке спремне да прихвате велике пројекте.

- Желим "Делти" успјех, јер је та компанија регионални лидер. Њен долазак показује и другима да овдје инвестирају и да Српска и Бањалука могу и спремне су да прихвате озбиљне пројекте - рекао је Додик.

Он каже да ће рад на великим инфраструктурним пројектима и модернизација аеродрома и путева допринијети да се у Бањалуку лакше дође и да тај град и Српска наставе развој.

Мишковић је изразио задовољство отварањем шопинг мола у Бањалуци, захваливши званичницима из Српске.

- Хвала вам што сте нам омогућили овај величанствен дан. Данас сам више него пресрећан што сте омогућили Српској и Бањалуци да могу користити услуге центра. Овдје ће бити преко 100 брендова, има се шта видјети. А, поред трговине однијеће и друге успомене из града, куповати, помоћи раст БДП-а. Надам се да ћемо доћи до циља од 1.000 КМ просјечне плате што ће помоћи нашим младима да не одлазе - истакао је Мишковић.

Поручио је да се радује новим пројектима и најавио инвестиције у Загребу, Скопљу и у Сарајеву гдје је већ купљено земљиште.

Фото: РТРС

Премијер Српске је истакао да се отварање овог центра уклапа и у политику Владе о отварању нових радних мјеста и повећању плата.

- Ова инвестиција је предуслов да овдје долазе и људи из окружења. А чим се то дешава, биће и других користи, укључујући преношење позитивне приче о Бањалуци и Српској и трошење новца код нас. Ово је прави пут да дођемо што прије до просјечне плате од 1.000 КМ и повећамо БДП - рекао је Вишковић.

Градоначелник Бањалуке рекао је да се Бањалука гради, те да је и изградња тржног центра попут Делта планета потребна граду у намјери да буде регионални центар.

- Ово није обичан трговински центар, већ један од најбољих. Хвала што сте допринијели нашој намјери да град постане лидер у региону. Ово је једно од највећих радних мјеста у граду, са 2.000 запослених - рекао је Радојичић и додао да се радује новим пројектима.

Фото: РТРС

Отварању највећег трговачког центра у БиХ присуствовали су бројни високи званичници Републике Српске, представници јавног и привредног живота, а прве посјетиоце забаваљали су Жељко Јоксимовић, Вива Вокс и бројни други.

Из Делта планета најављују богат забавни програм и током предстојећег викенда

Фото: РТРС