latinica  ћирилица
21/03/2019 |  13:42 ⇒ 13:47 | Аутор: СРНА

Шуме Српске годишње уложе око 12 милиона КМ у заштиту шума

Предузеће Шуме Републике Српске на годишњем нивоу улаже око 12 милиона КМ у заштиту шума од бесправне сјече, пожара и биљних болести, рекао је вршилац дужности директора овог предузећа Зоран Стојчић на округлом столу поводом обиљежавања Међународног дана шума.
Стојичић и Кузмановић потписали споразум о сарадњи - Фото: СРНА
Стојичић и Кузмановић потписали споразум о сарадњиФото: СРНА

- Ове године у плану је да засадимо око 2,5 милиона садница произведених у нашим расадницима, гдје ћемо у пошумљавање уложити око пет милиона КМ - навео је Стојичић.

Он је рекао да шуме имају велики значај у цјелокупном систему Српске, због чега ово предузеће има огромну улогу у функцији очувања и заштите шума.

- Битно је да остваримо континуитет приноса и прихода у смислу да не смијемо сјећи више шума него што нам је годишњи запремински прираст - истакао је Стојичић.

Он је навео да предузеће Шуме Републике Српске има око милион хектара шума, са залихама шумског богатства од око 195 милиона свеукупне дрвне масе и годишњим прирастом око пет милиона метара кубних.

Поводом обиљежавања Међународног дана шума, Стојчић је са предсједником Академије наука и умјетности Републике Српске Рајком Кузмановићем потписао Споразум о сарадњи АНУРС-а и Шума Републике Српске.

Кузмановић је рекао да Српска има значајан шумски фонд, који треба чувати и заштити од уништавања, јер он битно утиче на еколошке процесе у држави.

- У Републици Српској велики дио заузимају шуме, због чега је потребно да се унаприједи шумарство како би смањили штетне утицаје да се више сијече, него што се сади шума - рекао је Кузмановић.

Округлом столу су присуствовали представници Владе Републике Српске, АНУРС-а, бањалучког Универзитета, Универзитета у Источном Сарајеву, Пољопривредног Института Републике Српске, академици, студенти, те стручњаци у области шумарства.