latinica  ћирилица
21/03/2019 |  13:53 | Аутор: СРНА

Покренут пројекат "Музеји у покрету"

Музеј савремене умјетности Републике Српске покренуо је данас нови пројекат "Музеји у покрету", чији је циљ побољшање квалитета едукативне сарадње музејских установа са основним школама, али и пружање прилике да малишани из средина које немају музеј, буду упознати о њиховом раду и садржајима.
Пројекат "Музеј у покрету" - Фото: РТРС
Пројекат "Музеј у покрету"Фото: РТРС

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић навела је да је ријеч о заједничком пројекту са Земаљским музејом БиХ, те да има за циљ и допринос јачању образовних капацитета како музеја, тако и школских установа.

- Кустоси ова два музеја кроз низ едукативних програма основцима ће представити рад музеја, њихову улогу и значај у друштву, те указати да музеји могу бити и занимљиви - рекла је Вујковићева новинарима у Бањалуци.

Вујковићева је истакла да је у оквиру пројекта "Музеји у покрету" предвиђен низ организованих посјета музејима, али и школама у 28 општина и градова у БиХ, као што су Сарајево, Требиње, Бијељина, Добој и многа друга мјеста која немају музеје.

- Овај пројекат жели да представи музеје посебно дјеци која немају прилику да посјете ове институције културе, те која никада нису била у музеју и немају представу шта тамо може да се види - рекла је Вујковићева.

Директор Земаљског музеја БиХ Мирсад Сијарић рекао је да је основни проблем друштва то што се приступ култури своди на неколико већих центара.

- Наша дужност је да у мјери у којој можемо допринесемо да се тај проблем разбије, те нам је задовољство што ћемо овим пројектом, заједно са Музејом саврмене умјетности, указати да су култура и умјетност једно, те да их не треба раздвајати - рекао је Сијарић.

Пројекат "Музеји у покрету" реализује се у оквиру пројекта "Дијалог за будућност - јачање социјалне кохезије у БиХ", који спроводе Унеско, УНДП и Уницеф у партнерству са Предсједништвом БиХ.

Директор Канцеларије Унеска у БиХ Синиша Шешум истакао је да је циљ ових активности да се постигне дијалог између свих актера у БиХ, како би могла бити креирана боља будућност за младе.

- Желимо промовисати културу као фактор помирења, али и као значајан фактор развоја, јер су музеји извори знања и могу пружити велику подршку образовном систему - рекао је Шешум.