latinica  ћирилица
21/03/2019 |  15:22 | Аутор: СРНА

Пуљић: Прошле године БиХ напустило 10.100 католика

Врхбосански кардинал Винко Пуљић изјавио је данас да је, према подацима из жупа, БиХ у прошлој години напустило око 10.100 католика, те нагласио да су ове поруке морају доћи до власти које су дужне да створе услове за останак младих у земљи.
Винко Пуљић - Фото: РТРС
Винко ПуљићФото: РТРС

- Овој популацији морају се створити услови у којим ће бити могуће да се остваре као људи у својој земљи. Сви морају имати једнака права приликом запослења, редовне плате и сва друга права. Нажалост, ту не можемо остварити пресудан утицај, али можемо и хоћемо радити на пасторалу охрабрења и наде - рекао је Пуљић након засједања Бискупске конференције БиХ у Мостару.

Пуљић је навео да су бискупи свјесни да у догледно вријеме неће бити масовног повратка, али да подстичу оне који се желе вратити на очевину, да то и учине.

Бискупска конференција БиХ оцијенила је да су Хрвати у БиХ "изиграни" на општим изборима прошле године.

Он је навео да је "са жаљењем прихваћено ускраћивање пристанка управника бискупије у Клагенфурту" које се односи на скуп у Блајбургу.

Пуљић је истакао да се бискупи не мире са чињеницом да изостаје процес денационализације одузете имовине, те да се онемогућава несметано располагање црквеном имовином.

Бискупској конференцији у Мостару присуствовали су делегати из Италије и Хрватске, а бискупи су им захвалили за материјалну подршку и духовно заједништво.