latinica  ћирилица
21/03/2019 |  15:30 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Обиљежавање 27 година од страдања Срба у Сијековцу 26. марта

У Сијековцу код Брода, у уторак, 26. марта, биће обиљежено 27 година од страдања Срба у овом мјесту гдје су регуларне јединице Хрватске војске, у садејству са муслиманско-хрватским снагама, починиле стравичан покољ над цивилима, рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић.

- Највише су страдале српске породице Зечевић, Милошевић, Трифуновић и Радановић, а запаљено је или уништено 15 кућа и православна црква. Током 1992. године у Сијековцу је убијено 46 српских цивила, углавном жена, дјеце и стараца -рекао је Милуновић конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је поручио да сви који још имају дилему ко је агресор и какав је био карактер рата у БиХ, одговоре на та питања могу да потраже у Сијековцу.

- Масакр над Србима у Сијековцу извршен је 26. марта 1992. године, много раније него што су избили оружани сукоби у БиХ, а јавност је у више наврата информисана да су од јуна 1991. године на том простору виђени војници Збора народне гарде Хрватске /ЗНГ/ који су штетали и уносили страх у српски народ да ће избити сукоб у БиХ - каже Милуновић.

Он је рекао да су до сада свега два лица - Земир Ковачевић и Јосип Толић неправоснажно осуђени на по 10 година затвора за злочине над Србима у Сијековцу.

- Када је ријеч о злочинима над Србима у Сијековцу, Тужилаштво БиХ не чини довољно да приведе правди одговорне за овај, као и за многе друге злочине над Србима у Мркоњић Граду, западнокрајишким општинама, Подрињу, Озрену, Сарајеву и многим другим мјестима - истакао је Милуновић.

Он је напоменуо да Хашки трибунал и Тужилаштво БиХ примјењују различите аршине правде у сукобима који су се десили деведесетих година на овим просторима и имају намјеру да оптуже што више Срба, а на другој страни, сви који су починили злочине над Србима остају некажњени.

Милуновић је поручио да Република Српска неће одустати од тражења правде за своје жртве.

Вршилац дужности помоћника министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Радомир Граонић рекао је да програм обиљежавања 27 година од страдања Срба у Сијековцу почиње служењем Свете архијерејске литургије у 9.30 часова у Цркви Свете великомученице Огњене Марије.

Граонић је додао да ће у 10.30 часова бити служен парастос погинулим српским цивилима, у 11.00 часова предвиђено је полагање вијенаца на спомен-плочу, а затим обраћање званичника.

Обиљежавање ће бити одржано у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.