latinica  ћирилица
21/03/2019 |  16:06 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Дјевојчици Марини хитно потребна помоћ добрих људи

Дванаестогодишњој Марини Вујиновић из Требиња потребна је помоћ хуманих људи.

Да би боље и лакше живјела неопходне су јој три операције за које је потребно 13.500 евра. У овој четворочланој породици отац је запослен и са тим примањима није у могућности да обезбиједи дјетету ову шансу. Зато смо сви ми ту.

Марина има тек 12 година, а уз себе огромну медицинску документацију. Већ од првих дана живота бори се са болешћу. Званична дијагноза - успорен психомоторни развој или лака ментална ретардација али њу мучи много тога - полусљепило, лоша коордибнација тијела, лоша равнотежа, лоша ход на широкој основи, проблем са говором и много других сметњи које јој отежавају живот.

Маринина има сестру, четворогодишњу Лена. И овако мала има јасну жељу, свјесна да је помоћ њеној сестри неопходна.

Родитељи све ове године покушавају да помогну Марини тек толико да лакше живи, свјесни да потпуног изљечења нема. Нашли су начин за то.

- Дошли смо до Душана Марића који ради трансплатацију матичниг ћелија код дјеце, лијечи њиховим матичним ћелијама, потребне три операције, 13.500 евра - прича мајка Дубравка.

Овај новац Дубравка и њен супруг Живко који је једини и запослен не могу да обезбиједе. Имају кажу разумијевање од Фонда солидарности, али је у овом случају то ван њихове надлежности.

- Све што се води као врста неконвенционалног лијечења Фонд не може да покрије законски, ово није експериментално лијечење. Министарство здравља Србије је то прихватило, подржало, али не постоји као званичнан вид лијечења у клиникама - наводи Дубравка.

Марини су предвиђали да ће бити биљка, да неће моћи да хода, да прича, али борба родитеља и упорност довели су до тога да се она креће споразумијева-Чак у ОШ "Свети Василије Острошки" похађа пети разред редовне наставе у оквиру инклузивног вида образовања. Задовољна је учитељицом и изузетно прихваћена од стране другара. Ипак, њена будућност је неизвјесна и операције за које је потребан новац помогле би јој да лакше живи.

- Молим људе да нам помогну јер нечије мало, нама је много - каже Маринин отац.

Много пута сви смо показали колико доброте у нашим срцима има. Покажимо то и сада и омогућимо Марини да живи љепше и лакше.