latinica  ћирилица
21/03/2019 |  16:24 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Пројекат "Музеји у покрету" - циљ боља сарадња музеја и основних школа

"Музеји у покрету", заједнички је пројекат Музеја савремене умјетности Републике Српске и Земаљског музеја у Сарајеву.

Циљ је бољи квалитет образовне сарадње музеја и основних школа.

Малишани неколико бањалучких основних школа могли су да у оквиру пројекта први посјете Музеј саремене умјетности. Кустоси ова два музеја основцима су на занимљив начин представили њихову улогу и значај у друштву.

Основне школе и институције културе неопходно је да сарађују како би дјеци привукли пажњу и кулутуру учинили што занимљивијом

- Они имају експонате, ми имамо план и програм и мислим да је најбоље када радимо заједно - каже Свјетлана Радусин, директорка ОШ "Алекса Шантић" Бањалука.

Пројектом "Музеји у покрету" планиран је низ организованих посјета музејима, и школама у 28 општина и градова у Српској и Федерацији БиХ.

- Овај пројекат жели да представи музеје посебно дјеци која немају прилику да посјете ове институције културе, те која никада нису била у музеју и немају представу шта тамо може да се види - напомиње Сарита Вујковић,  директорица Музеја савремене умјетности Републике Српске. 

. Пројекат се реализује у оквиру "Дијалога за будућност - јачање социјалне кохезије у БиХ", који спроводе Унеско, УНДП и Уницеф у партнерству са Предсједништвом БиХ.