latinica  ћирилица
21/03/2019 |  16:42 | Аутор: СРНА

Прихваћена информација о организовању годишњег састанка одбора ЕБРД-а

Савјет министара у техничком мандату усвојио је данас Информацију Министарства спољне трговине и економских односа у техничком мандату о досадашњим активностима организације Годишњег састанка Одбора гувернера Европске банке за обнову и развој од 7. до 9. маја у Сарајеву, једног од највећих догађаја икада одржаних у БиХ.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

БиХ ће тих дана бити центар занимања највећих инвеститора Европе и свијета, с дугорочним позитивним ефектима, саопштено је из Савјета министара у техничком мандату.

Циљ БиХ је да ЕБРД у наредне четири године пласира више од милијарду евра у развој економије у БиХ.

Годишњи састанак Одбора гувернера ЕБРД-а велика је прилика да се повезивањем економија обезбиједи снажнији раст БиХ, а један од најважнијих догађаја је Инвестициона конференција посвећена могућностима улагања у БиХ.

Планирано је око 17 догађаја, укључујући више панел-сесија посвећених инвестирању у западни Балкан, корпоративној перспективи, дигитализацији - припреми малих и средњих предузећа за будућност, као и одрживом и инклузивном туризму у југоисточној Европи.

На маргинама Годишњег састанка Одбора гувернера ЕБРД-а најављено је и одржавање сесије о западном Балкану уз учешће лидера шест земаља, као и заједнички догађај ЕБРД-а и Европске комисије посвећен промовисању улагања и побољшања животног стандарда на западном Балкану у процесу европских интеграција.

Савјет министара у техничком мандату донио је Одлуку о усвајању Стратегије комуницирања институција БиХ о процесу приступања БиХ ЕУ - од кандидатског статуса до чланства, која представља оквир за провођење заједничких комуникацијских активности институција БиХ, у сарадњи са осталим партнерима.

Примјена Стратегије комуницирања о процесу приступања БиХ ЕУ започиње стицањем кандидатског статуса БиХ, а нови стратешки приступ важиће до чланства БиХ у ЕУ.

Новим стратешким приступом жели се обезбиједити боље разумијевање процеса европских интеграција, унаприједити знање јавности и разумијевање импликација приступања на свакодневни живот грађана и друштво у цјелини.

Савјет министара у техничком мандату усвојио је Програм обиљежавања значајних датума из области људских права у БиХ за 2019. годину који садржи 56 догађаја из области људских права које ће надлежне институције БиХ у сарадњи с Министарством за људска права и избјеглице БиХ обиљежити на пригодан начин и у складу с могућностима у оквиру планираних буџетских средстава.

На сједници је усвојен Извјештај Министарства за људска права и избјеглице у техничком мандату о реализацији Споразума о грант средствима за развојне циљеве између Владе САД и Савјета министара о утрошку грант средстава за период јануар – децембар 2018. године.

Провођење активности у оквиру овог пројекта значајно доприноси провођењу Истанбулске конвенције коју је БиХ ратификовала 2013. године и обавезала се да ће предузети правне и друге мјере да обезбједи правни, институционални и организациони оквир за превенцију насиља над женама, заштиту жртава и санкционисање починилаца.

Једна од активности проистекла из овог споразума у извјештајном периоду је додјела грант средстава од 160.000 КМ за девет невладиних организација за ефикаснију превенцију насиља над женама и насиља у породици, као и бољу заштиту жртава родно заснованог насиља, те формирање Одбора за праћење и извјештавање по Истанбулској конвенцији и фемициду у БиХ.

Савјет министара БиХ у техничком мандату утврдио је Приједлог споразума о узајамном признавању стручних квалификација доктора медицине, доктора денталне стоматологије, архитеката и инжењера грађевине којим се отклањању препреке за слободно кретање експерата и стручњака на подручју цијеле регије.

Споразум су договорили представници шест економија западног Балкана - Албаније, БиХ, Црне Горе, самопроглашеног Косова, Сјеверне Македоније и Србије у оквиру Берлинског процеса ради подстицања мобилности стручњака, бољег усклађивања способности појединаца са потребама тржишта рада и повећања продуктивности.

Ово је важан искорак земаља регије у контексту њиховог будућег придруживања ЕУ.

Потписивање споразума планирано је на Самиту земаља западног Балкана у Пољској у јулу.

Савјет министара у техничком мандату донио је Одлуку о висини накнаде за поступак заштите ознака поријекла и географског поријекла и поступак заштите ознака гарантирано традиционалног специјалитета прехрамбених производа.

Овом одлуком проводи се Правилник о системима квалитета за прехрамбене производе, те стварају услови за несметано вођење поступка заштите ознака прехрамбених производа.

Поступак омогућава заштиту прехрамбених производа у БиХ и подношење захтјева за регистрацију за ознаке поријекла, ознаке географског поријекла и ознаке гарантирано традиционалног специјалитета прехрамбених производа на нивоу ЕУ.

Висина накнаде креће се од 30 КМ, за подношење захтјева за регистрацију, упис или брисање из регистра, до 500 КМ, колико износи накнада за провођење поступка регистрације.