latinica  ћирилица
21/03/2019 |  16:45 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

За пројекте научнотехнолошког развоја и дигитализације 6,6 милиона КМ

За пројекте научнотехнолошког развоја и у области дигитализације Република Српска издваја 6,6 милиона марака.

Влада је данас разматрала и Приједлог закона о заштити од нејонизирајућег зрачења којим се употреба соларијума забрањује малољетницима.

Шест милиона 650 хиљада марака – толико је Влада издвојила за реализацију седам приоритетних пројеката у области научнотехнолошког развоја и дигитализације. За програм преквалификације високообразованих незапослених лица издвојено је 300 хиљада марака.

- Ту се ради о професорима географије, историје, правницима, економистима и свима онима који имају тренутно потешкоће да нађу запослење. Планирамо да кроз један интензиван, петомјесечни програм обуке та лица преквалификујемо за тржиште рада - каже Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Влада је издвојила за научноистраживачке радове 250 хиљада КМ. У области дигитализације влада је издвојила средства за обезбјеђење беслатног интернет прикључка у Бањалуци и Сарајеву, али и успостављње "е-сандучета".

- Да то представља нихову контакт тачку са системом електронске управе, да на тај начин размјењују електронске документе који су потписани и правно валидни, иако се налазе у електонској форми - истиче Рајчевић.

Влада покреће и пројекат "е-беба" како би родитељи новорођенчад могли да уведу у систем електронским путем. Усвојен је Приједлог закона о заштити од нејонизујућих зрачења према којем се лицима млађим од 18 година забрањује употреба соларијума.

- Мислим да овим дајемо добар одговор на превенцију малигнитета коже прије свега, а оно што је јавности познато је и утицај овог зрачења на саму кожу и утицај соларног зрачења уопште - наводи Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Влада је утврдила и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити којим је регулисано примање личних инвалиднина за цивилне инвалиде, чиме је третирано и питање дознака за лица која су на хемодијализи. Влада је усвојила и одлуку којом је пола милиона марака додијељено за 34 неразвијене и изразито неразвијене општине.