latinica  ћирилица
21/03/2019 |  18:13 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Који су сљедећи кораци Караџићеве одбране?

Дан након другостепене пресуде првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, у Хагу се сумирају утисци. Караџића су од раног јутра посјећивали чланови његовог тима обране. Припремају се наредни кораци и оно што се дефинитивно може закључити јесте да за њих ово није крај правне борбе.

На другостепену пресуду Караџићу и даље стижу бројна реаговања - из Српске поново јасна порука да је ова пресуда политичка, чиме је Хаг још једном показао своју тамну страну. Иста порука стигла је и из званичне Москве, која оцјењује да је суђење Караџићу показало пристрасност и политизацију Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу.

Изречена пресуда је очекивана, имајући у виду да су судије у Хагу људи без морала, пренио је ријечи Радована Караџића, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић. Заједно са Тимом одбране, овај центар ће радити на новим доказима да би се ушло у ревизију поступка. Истина, каже Којић, остаје једини циљ Караџића и Тима одбране, којем је Центар институционална подршка.

- Оно што смо договорили да ћемо радити хронологију догађаја по општинама – да су Срби први убијани. Приклупљаћемо доказе у договору са Тимом одбране и поступати у складу с тим - наводи Којић.

Само дан након пресуде, из Федерације БиХ, од удружења породица жртава рата, Српској стиже иницијатива са захтјевом за одштету. Премијер Радован Вишковић одговара да Влада није спремна да разговара о иницијативама које су раније покретане према Србији.

- Ово нема везе са Српском и ријеч је о индивидуалној пресуди појединцу, иако је у том моменту био предсједник Српске. Ово није пресуда Републици, па о таквој иницијативи нити размишљамо, нити нас занима. На крају крајева, мислим да то не заслужује коментар - сматра Вишковић.

Пресуда Караџићу неће утицати на статус Српске, која ће остати трајна категорија, рекао је Срни предсједник Академије наука и умјетности и бивши предсједник Српске Рајко Кузмановић. Сматра да ће бити покушаја дестабилизовања Српске, али је увјерен да ће се она одупријети свим тим покушајима.

- Мислио сам да Хашки трибунал представља сумрак међународног права, међутим након овога показује се да је то мрак и тама. Срби су слободољубив народ, који само тражи да опстане и никога не угрожава. И сам Радован Караџић није угрожавао никога, већ је водио српски народ да оствари оно елементарно - да остане свој на своме - наводи Кузмановић.

Иако је, након изрицања пресуде, изостало реаговање званичког Београда, у изјави за италијанске медије предсједник Србије Александар Вучић јуче је рекао да се плаши да ће она само да изазове политичке супротности и подјеле. Данас је реаговало МСП Русије које указује на пристрасност Хага, али и на озбиљне недосљедности у сажетку пресуде, које су, како наводе у саопштењу, од самог почетка примјетне на суђењу Караџићу. Упозоравају, база доказа изазива озбиљне сумње.

- Механизам је, преузимајући недостатке Међународног трибунала за бившу Југославију и слијепо слиједећи његову антисрпску политику, преферирао да игнорише ове околности и још једном показао пристрасност тандема Трибунал—Резидуални механизам. Свјесно су избачене незаконите акције земаља НАТО-а током војних операција на простору бивше Југославије - сматрају у МСП-у Русије.

Правни стручњаци упозоравају да пресуде попут Караџићеве, имају за циљ да "оперу руке" страних фактора који су потпиривали сукобе у бившој Југославији, али и да елиминишу Републику Српску.

- Један од разлога зашто пред Хашким трибунала нема злочина против мира, немате агресију, управо зато да не би и неко од трих страних политичара не би пао под удар - истиче Бранко Перић, професор Правног факултета у Београду.

Предсједник Српске радикалне странке Војислав Шешељ оцјењује да је пресуда Караџићу у потпуности неодржива са аспекта правничке струке и да представља гажење елементарних правних принципа.