latinica  ћирилица
21/03/2019 |  18:14 ⇒ 19:13 | Аутор: sputniknews.com

Москва о пресуди Караџићу: Пристрасност трибунала

МСП Русије оцијенило је да је суђење Радовану Караџићу показало пристрасност и политизацију Међународног резидуалног механизма за кривичне трибунале у Хагу.
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова) -
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова)

- Сажетак објављен на сајту показује озбиљне недосљедности које су од самог почетка примјетне на суђењу Караџићу. База доказа изазива озбиљне сумње - нагласило је министарство у саопштењу, преноси ТАСС.

Како се додаје, Механизам је наслиједио недостатке Трибунала за бившу Југославију и одлучио да игнорише ове околности, слијепо пратећи своју антисрпску агенду чиме је још једном показао пристрасност и политизацију тандема Трибунал-Резидуални механизам.

Министарство је додало и да хашко правосуђе није показало право расположење за откривање бројних злочина команданата Бошњака и косовских Албанаца.

- Намјерно су избачене противправне радње земаља НАТО-а током војних операција у бившој Југославији. Иако је добро познато да су размјере цивилних жртава и уништавање цивилне инфраструктуре као посљедица тих акција, укључујући контаминацију значајних подручја осиромашеним уранијумом, веома значајни - саопштило је Министарство.