latinica  ћирилица
21/03/2019 |  18:24 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Криза и након референдума у Теслићу

Одборници у Теслићу данас су радили у крњем саставу, након што су начелник и неколико одборника, напустили засједање.

Након што је остао на функцији начелник Милан Миличевић, затражио је распуштање локалне скупштине.

Спровођење референдум о опозиву начелника Теслића није разријешило пат позицију у СО. Начелник, који је остао на тој функцији напустио је засједање јер, како каже садашњи сазив, односно скупштинска већина, нема легитимет и не одражава вољу народа. Тражи распуштање скупштине.

- Данас сам и званично упутио захтјев за распуштање локалне Скупштине општине Теслић према Влади Републике Српске и Министарству управе и локалне самоуправе. Такође, очекујем и савјестан одговор народних посланика Народне скупштине Републике Српске - истакао је Миличевић. 

Сједницу СО напустили су и одборници СДС-а, СП-а, СДА И СДП-а а рад је наставило 18 одборника скупштинске већине коју чине одборници СНСД-а, ДЕМОС-а, ПДП-а и независни одборници. Међу њима и два бивша одборника СДС-а.

- Ми смо напустили данашње засједање скупштине зато што није уврштен у дневни ред Извјештај комисије о спровођењу референдума о опозиву начелника општине Теслић и нећемо учествовати у раду док год се та тачка не нађе на дневном ред - истиче Милан Касаповић, одборник СДС-а.

- Ми немамо право да блокирамо развој града општине Теслић, да се играмо са буџетом општине Теслић, да доносимо незаконите одлуке - наводи Драгутин Шкребић, одборник СП-а.

- Одборници наравно имају свако право да напусте скупштину, да не присуствују њеном засједању, оно што није добро је да начелници одјељења напусте скупштину, они су дужни да пред одборницима буду и објасне свој рад без обзира да ли се њима ти одборници свиђају или не свиђају - напомиње Мишо Стојановић, одборник СНСД-а.

Одборници су усвојили закључак којим су обавезали начелника Теслића да за наредну сједницу СО припреми приједлог буџета јер Теслић ни након неколико покушаја није усвојио овај документ.