latinica  ћирилица
21/03/2019 |  18:49 ⇒ 21:39 | Аутор: РТРС

Има ли актуелни сазив Савјета министара чиме да се похвали?

Иако је било најављено, Савјет министара на данашњој сједници није се бавио афером врбовања и наоружавања селефија у БиХ од стране хрватских обавјештајаца.

Тема је пролонгирана за неку од наредних сједница, због неприсуства министра безбједности у техничком мандату Драгана Мектића. Зато су предсједавајући Денис Звиздић и његов замјеник Мирко Шаровић, пред новинарима сумирали четверогодишњи мандат.

Трајало је то цијели сат! Да иза говорника није био истакнут грб БиХ, присутне новинарске екипе и представници стручних служби помислили би да су телепортовани у Њемачку или Скандинавију.

"Регионални лидер" у расту извоза, у превенцији тероризма; врло успјешни у борби против свих облика радикализма и екстремизма; у поштовању европских стандарда, "најквалитетнија" чланица ЦЕФТЕ, на корак до чланства у Свјетској трговинској организацији; унапријеђена је регионална сарадња; усвојене све тражене стратегије, сви системски закони; запослено ни мање ни више већ 100.000 људи доминантно у реалном сектору; међусобна сарадња министара изузетно коректна... Низале су се бајковито оде и хвалоспјеви на властити рачун!

- Рад Савјета министара у ове четири године може бити добра матрица, добар примјер и добра парадигма, на који начин се може радити - каже Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара.

А онда буђење из паралелног свијета! Док је Драган Мектић по Загребу завршавао приватне обавезе у службеном аутомобилу и с истом таквом пратњом, "прогресивни" Звиздић га је најављивао на сједници Савјета министара – гдје је требало да разријеши аферу "наоружавање бх. селефија".

Но, по старом обичају није је разријешио ни у Сарајеву ни у Загребу. Наиме, за наводне доказе о афери, загребачког новинара упутио је на сарајевског му колегу, аутора штива о афери. А у Сарајеву, таман кад смо помислили да ће свемогући Звиздић клонирати свезнајућег Мектића, услиједила је изнуђена корекција!

Звиздић је "сазнао" оно што је овдашња медијска сцена сатима прије објавила!

- У току конференције сам добио информацију из мог кабинета да ће министар Мектић бити одсутан - наглашава Звиздић.

Да ли су Звиздића из кабинета обавијестили да међу "свим усвојеним стратегијама" примјера ради нема оне о процесуирању ратних злочина, која је усаглашена, а ипак дуже од годину "склоњена" негдје у ладице!?

Или је можда сам склонио!? Шта су му савјетници казали – кад већ "цвјета" међусобна министарска сарадња, зашто затвор у Источној Илиџи још није у функцији, а радови завршени крајем 2017. године!?

Или ако је већ реформска агенда за евро интеграције готово стопостотно испуњена, зашто је недавно друга, сличне садржини као и она од прије четири године, из Брисела "стигла" у Сарајево!?

Зашто је базни бриселски упитник попуњаван 15 мјесеци, умјесто 6 – што је био рок који су министри сами себи зацртали!? Зашто је Брисел одговоре на додатна питања чекао пола године умјесто орочена три мјесеца!? Зашто су, све врсно сарађујући, бх. министри у тај исти Брисел наизмјенично слали писма демантујући једни друге, попут случаја Пељешки мост!?

Зашто Унско-сански кантон вапи за помоћ због најезде мигранта, а она никако да стигне из Сарајева.... И зашто први пут у постратној пракси два узастопна Извјештаја о раду "прогресивних" министара, за 2016. и 2017. годину, нису прихваћена чак ни у парламенту!?

Много је неодговорених питања остало јер су из Звиздићевог кабинета правили селекцију пожељених и непожељних и питања и новинара! Како год, они који мониторинг рада Савјета министара врше, за хвалоспјеве нису спремни.

- Власт углавном говори о ономе што је добор, што су добро урадили. О лошим резултатима о пропуштеним шансама, о ономе што су планирали а нису урадили углавном не говоре - наводи Ивица Ћавар из ЦЦИ.

Усвојили су министри ударници каже Звиздић, чак 90 системских закона за четири године. Статистика "монитора" другачија. Већина усвојених "креација" била је тек пука техничка корекција постојећих закона. Друге пак, попут сета о акцизама, рециклиране су по два или више пута и увијек наново збрајане у укупном скору.

- Дефинитивно показују да је усвајање закона најлошији сегмент њиховог рада а то је њихова примарна надлежност - појашњава Ћавар.

Мандат за примјер или мандатни дебакл!? Тек Денис Звиздић, од партијских лидера "преузео" је и палицу прегововарача о формирању новог Савјета министара.

Док се наизмјенично на толеранцију и сарадњу у БиХ позивао, уцјењивачки је изјавио и како ће насљеднику препустити једну од двије орочене му фотеље, ону предсједавјаућег Савјета само који минут након усвјања тзв. годишњег националног плана за НАТО интеграције. И док је Звиздићева "одисеја" трајала, његов замјеник Мирко Шаровић је излагање "помно" пратио! Други – Вјекослав Беванда, иако најављен, није се ни појавио. Сазнајемо да није желио да статира у Звиздићевој представи, мада је главни глумац изостанак правдао непостојећим састанцима.