latinica  ћирилица
22/03/2019 |  10:02 | Аутор: БЕТА

"Пољска фалсификује историју"

Пољске власти систематски фалсификују историју Другог свјетског рата, саопштило је руско Министарство спољних послова.
Москва - војна парада  (Фото:rs.sputniknews.com) -
Москва - војна парада (Фото:rs.sputniknews.com)

Министарство тврди да се то види по њиховим намјерама да организују догађаје у знак сјећања на годишњицу избијања рата без руских представника.

- Ми смо збуњени одлуком пољске администрације да се организују догађаји поводом 80. годишњице од избијања Другог свјетског рата као састанак са садашњим "савезницима и партнерима" Варшаве - ЕУ и НАТО чланицама и странама у пројекту Источног партнерства ЕУ -навело је Министарство, пренео је ТАС.

Такође је истакнуто да организатори ових догађаја игноришу логику историје правдајући овај формат састанака неким актуелним реалностима.

Насупрот неоспорном и одлучном доприносу наше земље за пораз Хитлера и ослобођење Пољске од нациста, Руси немају мјеста у овом формату, истакло је Министарство спољних послова.

Јасно је да је одлука да се овај догађај начини приватним још једна манифестација тога да пољска администрација има искривљени поглед на свијет, наводи руски МИП.

Да би задовољили пролазне политичке циљеве, они систематски фалсификују историју Другог свјетског рата и послијератне ере, стоји у саопштењу руског Министарства спољних послова.

- Нека то остане на њиховој савјести - закључило је руско Министарство.

Руско министарство спољних послова раније је саопштило да је сазнало са "запрепашћењем" да Пољска намјерава да обиљежи годишњицу почетка Другог свјетског рата 1939. само у присуству чланица ЕУ, НАТО и неколико бивших република Совјетског савеза.

Прес-служба пољског предсједника Анџеја Дуде у изјави за Франс прес навела је да кључна одредница за те позиве није историјска него савремена.

- Те драматичне догађаје Пољска ће обиљежити са земљама са којима данас ради за мир у свијету заснованом на принципима међународног права - навео је тај извор.

Прије него што је нацистичка њемачка извршила инвазију на Пољску 1. септембра 1939. године Москва и Берлин су се договорили да подјеле источну Европу према тајној одредби њемачко-совјетског пакта потписаној у августу 1939. године.

Као савезник Хитлера Совјетски савез је напао Пољску 17. септембра 1939. и окупирао дио њене територије прије него што је Њемачка извела изненадни напад на Москву 22. јуна 1941. године.

Русија истовремено редовно инсистира на истицању огромних жртава које Совјетски савез дао у рату против Хитлера. Према процјенама, 27 милиона Совјета, цивила и војника је погинуло током Другог свјетског рата, у побједи која је извор великог поноса за Русију.