latinica  ћирилица
22/03/2019 |  10:50 ⇒ 10:52 | Аутор: СРНА

"Београд још дуго неће имати нормализоване односе са сад и НАТО"

Аналитичар Душан Пророковић рекао је да Србија због НАТО бомбардовања и агресије још задуго неће имати у пуној мјери нормализоване односе не само са САД, него и са бројним западним силама које предводи НАТО.
Душан Пророковић - Фото: Сенссервис
Душан ПророковићФото: Сенссервис

Пророковић је рекао Срни да му је поводом 20 година од НАТО агресије на Србију посебно занимљиво то што се тек са данашње временске дистанце могу сагледати све посљедице.

То се не тиче само Србије и региона, него укупне свјетске политике, рекао је Пророковић у Београду у паузи међународног научног скупа о НАТО агресији.

- То је био први корак губитка повјерења бројних актера међународних односа у САД и почетак новог процеса милитаризације и свега онога што данас гледамо - рекао је Пророковић са Института за међународну политику и привреду, који је организовао скуп.

Према његовим ријечима, односи између САД, Кине, Русије и других регионалних сила послије 1999. године више нису били исти.

- Епилог сви видимо. Они су и те како нарушени - рекао је Пророковић.

Коментаришући то што се на скупу, иако су позвани нису појавили амбасадори САД и других западних земаља, а Пророковић је рекао да то у некој мјери разумије.

Он је напоменуо да су присуство потврдили амбасадори четири НАТО чланице, али се нису појавили.

- То разумијем и у некој мери је нормално. Не треба гајити илузију да би било који западни дипломата или политичар дошао на овакве скупове", навео је Пророковић.