latinica  ћирилица
22/03/2019 |  11:05 | Аутор: СРНА

Поповић: Тражити сједницу СБ УН због вјежбе Албаније и самопроглашеног Косова

Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић поручио је да Србија мора да реагује поводом заједничке војне вјежбе војске самопроглашеног Косова и Албаније и тражи хитну сједницу Савјета безбједности УН.
Ненад Поповић (фото: RAS Srbija) -
Ненад Поповић (фото: RAS Srbija)

Поповић је нагласио да је албанска војска протеклих дана први пут ушла на територију Србије, а да већ сутра може да уђе у сјеверну Косовску Митровицу без проблема, ако их нико не заустави.

- Србија је озбиљна држава и нећемо дозволити да ниједан наш човјек на подручју Косова и Метохије буде угрожен - рекао је Поповић за РТС.

Он је навео да, када је ријеч о Косову и Метохији, Србија треба да поштује свој Устав и Резолуцију 1244 и да је то њен капитал за будућност, као и да у томе има велику подршку Русије.

Поповић је подсјетио да је Савјет Федерације, горњи дом руског парламента, усвојио резолуцију којом осуђује НАТО бомбардовање 1999. година и додао да је веома важно што се инсистира на проналажењу криваца, јер је бомбардовање било незаконито.

- Бомбардовањем је срушено међународно право. Кривци морају бити процесуирани и Србија мора на томе да инсистира, а за то има велику подршку Русије - рекао је Поповић.

Он је нагласио да Србија неће дати ни метар Космета и поручио да ту одлучност препознају и пријатељи Србије.