latinica  ћирилица
22/03/2019 |  11:11 | Аутор: РТРС

"ЕУ и УН позвали Предсједништво БиХ да организује комеморацију за све цивилне жртве"

Високи званичници Европске уније, Уједињених нација, ОЕБС-а и Савјета Европе позвали су чланове Предсједништва БиХ да својим дјелима спријече подјеле у БиХ и организују заједничку јавну комеморацију за све цивилне жртве протеклог рата, сазнаје портал Инсајдер.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

У посједу Инсајдера налази се допис који су 18. марта, на адресу чланова Предсједништва БиХ - Милорада Додика, Шефика Џаферовића и Жељка Комшића, заједнички потписали и послали Европски комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан, предсједавајући ОЕБС-а Мирослав Лајчак, генерални секретар ОЕБС-а Томас Гремингер, специјални савјетник генералног секретара УН за спречавање геноцида Адама Диенг, као и генерални секретар Савјета Европе Торбјорн Јагланд.

Истичући да је појединачно свако од садашњих чланова Предсједништва БиХ у својим јавним наступима говорио о томе да је прошло вријеме ратова те да је куцнуо час за суочавање са прошлошћу и помирењем, високи европски и свјетски званичници позвали су Додика, Џаферовића и Комшића да организују заједничку јавну комеморацију за све цивилне жртве.

- У предстојећем периоду, сваки од вас ће се наћи у прилици да заузме ставове који могу да воде ка подјелама, страху и неповјерењу између заједница које живе у Босни и Херцеговини или ка конструктивном државништву у интересу сваког грађанина ваше државе. Сада је прилика да своје ријечи претворите у удружено дјеловање и да дате наду вашим грађанима у дугорочну стабилност Босне и Херцеговине - наводи се у допису.

Констатујући да је БиХ упутила званичан захтјев за чланство у ЕУ, високи међународни званичници подсјетили су чланове Предсједништва БиХ и на то да је у недавно усвојеној Стратегији Европске комисије за западни Балкан, као и у Декларацији чланица ЕУ, донесеној у Софији, нагласак на томе да лидери преузму одговорност и да својим примјером воде напоре усмјерене ка помирењу.

- Такође подсјећамо на релевантне европске стандарде заштите људских права, нарочито оне који проистичу из Европске конвенције о људским правима и судске праксе Европског суда за људска права. Чланство државе у Уједињеним нацијама, Организацији за безбједност и сарадњу у Европи и Савјету Европе изискује снажну преданост горе поменутим вриједностима и обавезама. Због тога вас подстичемо да размотрите предузимање тог заједничког напора. Молимо вас да омогућите дипломатским представницима наших организација у земљи да у предстојећем периоду поразговарају са вама о детаљима такве комеморације, као и о другим сврсисходним корацима који би могли бити предузети након тога, којима би се обезбиједио напредак на путу ка истинском помирењу и већој стабилности у БиХ - наводи се у допису високих званичника ЕУ, ОЕБС-а, УН-а и Савјета Европе члановима Предсједништва БиХ.

Извор: insajder.in