latinica  ћирилица
22/03/2019 |  12:07 | Аутор: СРНА

Шенборн: На Блајбургу неће бити мисе

Миса на Блајбургу неће бити служена, потврдила је Аустријска бискупска конференција, која напомиње да аустријско јавно мњење скуп на Блајбургу доживљава као фашистички.
Скуп у Блајбургу (Фото:  Hina) -
Скуп у Блајбургу (Фото: Hina)

Предсједник Аустријске бискупске конференције Кристоф Шенборн наводи да је за Хрвате скуп у Блајбургу - "историја предака".

Он је, због тога, предложио Хрватској бискупској конференцији да наставе разговор уз комисију историчара, преносе хрватски електронски медији и портали.

 - У Аустрији се наводи да је ријеч о фашистичком окупљању, а у Хрватској је то - "историја предака". Ја бих препоручио Хрватској бискупској конференцији и Сабору да покушамо заједно обрадити ту комплексну историју - поручио је Шенборн.

Он је подсјетио да је Бискупија у Аустрији надлежна за одржавање мисе на Блајбургу и да је одлука била негативна.

Шенборн прецизирао да аустријска црква не може забранити људима да дођу на Блајбург, те да се забрана односи само на мису.

Католичка црква у Корушкој није прихватила да и ове године на Блајбургу буде служена миса за усташе, домобране и друге сараднике нацистичке Њемачке, међу којима су и припадници "Ханџар дивизије".

Аустријске власти оцјењују да се комеморација на Блајбургу одавно претворила у неонацистички скуп, па су пооштриле казне са усташке симболе и поистовјетиле тај покрет са теористима.