latinica  ћирилица
22/03/2019 |  12:13 ⇒ 12:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Почиње 16. Београдски фестивал игре

Пред публиком у Сава центру играчи из Белгије извешће дејло "Фрактус пет" инспирисано текстовима јеврејско-америчког лингвисте и политичког филозофа Ноама Чомског.
Београдски фестивал игре (Фото:dnevno.rs) -
Београдски фестивал игре (Фото:dnevno.rs)

Наступом мултинационалне трупе Истман из Антверпена, коју предводи један од најинтригантнијих савремених кореографа Сиди Ларби Шеркауи, у вечерас почиње 16. Београдски фестивал игре.

Дјело "Фрактус пет" инспирисано је текстовима мислиоца Ноама Чомског, а бави се начинима на које се појединац може заштитити од политичке и друштвене пропаганде.

- Основна теза Чомског о слободи говора против политичких покушаја контроле и манипулације медијима, слаже се са мојом умјетничком потребом да створим простор који стално и изнова открива свој идентитет. Тај неопходан процес обнове се не понавља постепено. То се дешава кроз радикалне фрактуре, са циљем да се ослободи прошлости - објашњава кореограф Шеркауи.

На фестивалу ће у недјељу говорити и балетска звијезда Вивијана Дуранте, послије чега ће наступити ансамбл Холандског театра игре из Хага, који ће на свом шестом београдском гостовању извести комаде Пола Лајтфута, Сола Леона и Марка Гекеа.

Под слоганом Емоције до 12. априла у Београду, Новом Саду и Вршцу, 16 трупа из 11 земаља извешће 21 кореографску поставку и 23 сола и дуета.