latinica  ћирилица
22/03/2019 |  12:41 ⇒ 16:26 | Аутор: СРНА

Просјечна нето плата у фебруару 896 КМ

Просјечна нето плата исплаћена у фебруару у Републици Српској износила је 896 КМ и у односу на претходни мјесец номинално је већа за један одсто, а реално за 0,5 одсто, рекао је вршилац дужности директора Републичког завода за статистику Јасмин Комић.
Јасмин Комић - Фото: РТРС
Јасмин КомићФото: РТРС

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је просјечна бруто плата исплаћена у фебруару износила 1.391 КМ.

Комић каже да је у односу на исти мјесец прошле године, просјечна нето плата номинално већа за 6,5 одсто, а реално за 5,7 одсто.

Рекао је да је укупан индекс потрошачких цијена у Републици Српској у фебруару већи за 0,5 одсто у односу на јануар, док је у односу на фебруар прошле године укупан индекс потрошачких цијена у просјеку већи за 0,8 одсто.

Комић истиче да је индекс одјељка храна и безалкохолних пића већи за 1,7 одсто, индекс одјељка намјештај и покућство за 0,4 одсто, а индекс одјељка здравство за 0,1 одсто.

Према његовим ријечима, индекси одјељака становање, образовање, ресторани и хотели и остала добра и услуге остали су непромијењени.

Комић је навео да је индекс одјељка превоз нижи за 0,4 одсто, индекс одјељка одјећа и обућа нижи је за 0,3 одсто, док су индекси одјељака алкохолна пића и дуван, комуникације, те индекс одјељка рекреација и култура нижи за по 0,1 одсто.