latinica  ћирилица
22/03/2019 |  13:00 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Ковачева на Јахорини отворила конференцију о систему за вјештачко осњежавање стаза

Министар трговине и туризма Републике Српске Драгица Ковач отворила је на Јахорини конференцију "Сноумејкер дејс", која је окупила 100 учесника из региона који ће имати прилику да размијене искустава о управљању ски-центрима и виде представљање пројекта вјештачког осњежавања урађеног на овој олимпијској планини.
Драгица Ковач - Фото: РТРС
Драгица КовачФото: РТРС

Ковачева је на конференцији за новинаре рекла да јој је задовољство што је на Јахорини, која из године у годину привлачи све више туриста и обара рекорде по броју посјетилаца, ноћења и корисника скијашких стаза.

- Наша Јахорине има и много дужу скијашку сезону у односу на остале ски-центре у окружењу, а то је омогућио систем за осњежавање скијашких стаза. Због тога се данас одржава Конференција о зимском туризму која има задатак да представи најновија достигнућа на пољу изградње система за осњежавање - рекла је Ковачева и додала да ће учесници конференције добити одређену обуку у овој области, те стећи нова знања и искуства.

Према њеним ријечима, на ову конференцију дошло је 100 учесника из разних скијашких центара широм Републике Српске, БиХ и земаља из окружења, који ће моћи да стечена знања примијене у својим ски-центрима и тако унаприједе зимски туризам.

Менаџер компаније Техноалпин из Словеније Немања Ђого захвалио је Олимпијском центру Јахорина и директору Дејану Љевнаићу што су омогућили да буде одржана прва интернационална конференција Сноумејкер дејс.

- Драго нам је што је Олимпијски центар Јахорина изабрао наш систем за вјештачко осњежавање - највећи систем у овом региону који смо правили. На конференцији ћемо показати шта смо направили - од стаза, писте, пумпне станице и топова - рекао је Ђого.

Директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнаић рекао је да му је велика част што су домаћини ове конференције која је на планини окупила 100 учесника из 10 земаља из југоисточне Европе како би размијенили искуства са директорима ски-центара.

Он је навео да Јахорина има добар примјер праске система за вјештачко осњежавање, подсјећајући да сви знају у каквом стању је планина била прије двије сезоне, те да од система за вјештачко осњежавање све зависи.

- То је једна озбиљна база, на коју се сви надограђују. Од система зависи да ли ће радити жичаре, хотели, ресторани, ски-ренте и због тога смо одабрали најквалитетнији и најбољи систем на свијету - Техноалпин и постигли добре резултате - истакао је Љевнаић.

Љевнаић је захвалио компанији Техноалпин на сарадњи и подршци, јер није било лако реализовати пројекат, као и ресорном министру Драгици Ковач, која подржава све пројекте на Јахорини.

Према његовим ријечима, припремили су план инвестиција, чији је акценат на љетњем садржају.

- Планирамо да саградимо ресторан на врху планине, код језера, одакле ће да креће алпајнкостер, док ће на Пољицама бити атракције за породицу и дјецу. Ту је и изградња комфорне гондоле код старог лифта Партизан која је одабрана да ради када дувају снажнији ветрови, а породице ће моћи да уђу у кабину са дечијим колицима, као и особе са инвалидитетом - истакао је Љевнаић.

Љевнаић је рекао да ће се менаџмент Центра трудити да Јахорина постане један од свјетских туристичких центара.