latinica  ћирилица
22/03/2019 |  13:20 ⇒ 13:21 | Аутор: СРНА

Петричевић: Убрзан процес регистрације пословних субјеката

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да Српска улази у другу фазу процеса регистрације пословних субјеката, односно е-регистрацију, што ће омогућити бржу комуникацију унутар институција, лакшу размјену података и убрзати овај процес.
Вјекослав Петричевић - Фото: СРНА
Вјекослав ПетричевићФото: СРНА

- Тренутно радимо на софтверском рјешењу, односно побољшању информационог система који би могао све то да подржи -  рекао је Петричевић данас новинарима у Бањалуци након разговора са директором Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге Јеленом Ћетковић.

Он је додао да је Влада Српске у претходном периоду спровела опсежан процес регистрације пословних субјеката посредством једношалтерског пословања.

Петричевић је навео да су за регистрацију једночланог друштва са ограниченом одговорношћу са најмањим капиталом сада потребна три дана, а не као некада 23. 

- Некада је било 11 процедура, а данас их је пет. У зависности од форме привредног субјекта некада је за то требало да се уплати од 1.150 до 1.500 КМ, а данас 200 КМ и цијела процедура се може обавити на једном мјесту - нагласио је Петричевић.

Директорка АПИФ-а Јелена Ћетковић рекла је да је улога АПИФ-а у процесу регистрације привредних субјеката веома значајна јер, како је нагласила, привредници и физичка лица која желе да покрену бизнис све то могу да обаве на једном шалтеру за један или најкасније три дана.

Према њеним ријечима, није потребно да они који желе да региструју фирму иду у Пореску управу, Привредни суд и Завод за статистику, јер тај посао обавља АПИФ. 

- Посредством наше апликације јединственог информациног система обрађена документација се доставља надлежном суду, те Пореској управи, која додјељује јединствен идентификациони број привредном субјекту - појаснила је Ћетковићева.