latinica  ћирилица
22/03/2019 |  14:03 ⇒ 14:06 | Аутор: СРНА

Петричевић: Циљ Владе - растерећење привреде и ново запошљавање

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је данас да је циљ Владе да се одлив становништва из Српске сведе на најмању мјеру растерећењем привреде и олакшицама, нагласивши да би то омогућило ново запошљавање и повећање зарада.
Вјекослав Петричевић   (Фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Вјекослав Петричевић (Фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

- Недавно је отворена фирма у Сребреници у којој је запослено 40 људи са тенденцијом да се тај број повећа на 80. Постоје интересовања за отварање фирми у Вишеграду и тим поводом је у понедјељак, 25. марта, планирана посјета овом граду - рекао је Петричевић новинарима у Бањалуци.

Одговарајући на питање о могућем повећању просјечних плата у Српској на 1.000 КМ, Петричевић је навео да ће Влада на томе радити и да није реално да се то оствари до краја ове године. 

- Реално је да се то оствари до краја мандата ове владе. На том пољу смо већ радили у овој години, када је ријеч о законским рјешењима и растерећењу привреде и могућности да привредници дођу до јефтинијих кредита. То ће им омогућити да лакше послују, проширују капацитете и буду конкурентни на тржишту, а самим тим да остварују потребу за радном снагом, односно новим запошљавањем - рекао је Петричевић.

Говорећи од дуговима јавних предузећа, Петричевић је истакао да је то проблем са којим ће се Влада Српске у скорије вријеме позабавити, сачинити анализу и тражити рјешења.