latinica  ћирилица
22/03/2019 |  15:18 ⇒ 15:22 | Аутор: СРНА

Није запримљена иницијатива за распуштање СО Tеслић

У Министарству управе и локалне саоуправе Републике Српске речено је Срни да још није запримљена иницијатива за распуштање Скупштине општине Теслић, коју је јуче упутио начелник ове општине Милан Миличевић.
Министарство управе и локалне самоуправе - Фото: РТРС
Министарство управе и локалне самоуправеФото: РТРС

Из Министарства је речено да Народна скупштина може на приједлог Владе распустити скупштину ако је испуњен један од више разлога предвиђених Законом о локалној самуправи, међу којима је тај да након спроведеног поступка опозива градоначелник, односно начелник општине не буде опозван.

Одлука о распуштању Скупштине садржи разлоге за распуштање и објављује се у "Службеном гласнику Републике Српске", подсјећају из Министарства.

Из Министарства истичу да је Изборним законом Српске прописано да Комисија за спровођење поступка опозива начелника сачињава и подноси Скупштини општине извјештај о резултатима изјашњавања грађана о проведеном поступку опозива начелника општине, а Скупштина општине усваја извјештај те комисије и доставља Републичкој изборној комисији, која провјерава законитост одлуке Скупштине општине о усвајању извјештаја Комисије, као и цјелокупног поступка за опозив.

Из Минстарства наводе да ће, када буде завршена ова процедура, јавност бити благовремено упозната.

Начелник општине Теслић Милан Миличевић рекао је Срни да очекује да Влада Српске већ на првој сједници прослиједи Народној скупштини његову иницијативу за распуштање Скупштине општине, након што је добио подршку грађана током поступка опозива који је спроведен 3. марта.

Милићевић је подсјетио да ускоро истиче одлука локалне Скупштине о тромјесечном привременом финансирању која је усвојена након што одборници у више наврата нису прихватили буџет за ову годину, иако је он у приједлогу добио сагласност Министарства финансија Републике Српске.

- Може се бити на одлуци о привременом финансирању до шест мјесеци, јер је закон предвидио да у том року локална скупштина мора усвојити буџет. Ако то не усвоји, онда је то нови законски разлог за распуштање локалног парламента - рекао је Миличевић.

Према његовим ријечима, прије приче о буџету, у складу са законом, на дневном реду Скупштине општине Теслић мора да се нађе извјештај Комисије за спровођење поступка опозива начелника општине, што се на јучерашњој сједници није десило.

Миличевић је истакао да је на огласној табли општине ова комисија објавила резултате, након што су прошли жалбени рок и процедуре.