latinica  ћирилица
22/03/2019 |  18:44 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Обиљежен Свјетски дан вода

БиХ је прва у региону по количини воде за пиће, а пета у Европи. Ово је истакнуто на скупу у Бијељини, у организацији Јаве установе Воде Српске, који је окупио све релевантне институције БиХ, поводом Свјетског дана вода, чији је мото ове године "Вода за све". Да би сви у БиХ имали редовну испоруку воде, неопходно је уложити 700 милиона евра.

БиХ има четири и по пута више воде него што је потребно .Имамо потенцијал ,али многи становници снабдијевају се водом из бунара и локалних водовода гдје се не обављају одговарајуће анализе.

- Имамо природне претпоставке да обезбједимо да сваки становник БиХ има здраву пијаћу воду, међутим тренутно није таква ситуација. Око 60 одсто становништва је прикључено на контролисане водоводне системе - рекао је помоћник директора ЈУ Воде Српске 

 Упоредо са изградњом водоводне мреже неопходна је и изградња система за пречишчавање отпадних вода.

- Свега 30 посто становништва је прикључено на јавне канализацијске системе, од чега свега 15 одсто прикупљене воде се пречишћава - исткао је директор Акегенције за водно подручје Јадранског мора Мостар Дамир Мрђен.

Минстар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић навео је  да у Српској само три локалне заједнице  имају добро изграђене системе пречишћавања отпадних вода, те додао да су то Бијељина, Требиње и Билећа.

Вода је драгоцјен ресурс и за савремену пољопривредну производња која је, без наводњавања, готово незамислива. Данас је потписан уговор за изградњу система на 511 хектара оранице у семберском селу Црњелово.

- Радиће се водозахват у каналу Дашница са капацитетом 300 литара у секунди и око 25 километара цјевовода који ће бити довољни за напајање тих 511 хектара - нагласио је министар Пашалић.

Градоначелник Бијељина Мићо Мићић рекао је да је пројекат наводњавања Семберије започет онда када је доведена Дрина у град.

- Видите, готово на Сави ће бити наводњавано дринском водом. И управо захваљујући пројекту на 511 хектара ће буквално имати славину коју можете искористити за наводњавање своје њиве - додао је Мићић.

Ово је прва фаза пројекта који подразумијева изградњу система за наводњавање на око 11 хиљада ха. Инвестиција је вриједна 3,8 милиона марака. Влада је обезбиједила 3,2 милиона ,а остатак Град Бијељина .Планирано је да радови буду завршени за осам мјесеци.