latinica  ћирилица
22/03/2019 |  20:01 ⇒ 20:37 | Аутор: СРНА

Отворена "Трећа изложба стрипа Српске"

У Источном Сарајеву вечерас је отворена трећа "Изложба стрипа Српске" на којој су представљени радови двадесетак најактивнијих стрип аутора у Српској окупљених око Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девета димензија" и стрип магазина "Парабелум".
Источно Сарајево: "Изложба стрипа Српске" - Фото: СРНА
Источно Сарајево: "Изложба стрипа Српске"Фото: СРНА

Изложба је постављена у просторијама града Источно Сарајево у оквиру дводневне манифестације "Стрип у Источном Сарајеву" и чине је 21 пано са радовима стрип аутора из Источног Сарајева, Бањалуке, Добоја, Приједора, Невесиња, Новог Града, Прњавора и других мјеста.

Предсједник Удружења Зоран Пејић изјавио је Срни да је акценат рада Удружења, које има око 200 чланова, на објављивању радова аутора из Републике Српске и људи са ових простора који раде у иностранству.

- Акценат је на млађим нараштајима јер се увијек појави неки таленат који одлично црта и којем је само потребно искуство - рекао је Пејић додајући да стрип, као девета умјетност, обрађује све животне теме.

Предраг Иконић са Пала рекао је да је ова изложба премијерно постављена на Првом међународном салону стрипа "Девета димензија" у Бањалуци у октобру 2018. године, након чега је пренесена у Братунац, Добој, Дервенту и Прњавор, а током ове године планирано је да путује широм Републике Српске и даље.

- Изложба је наставак стрип мисије започете у децембру 2006. године на Палама на првој изложби, а 2013. године имали смо другу `Изложбу стрипа Српске` која је била постављана у десетак градова широм Републике Српске, а касније пренесена и у неколико градова у Србији - навео је Иконић.

Према његовом мишљењу, у посљедњих деесетак година расте интересовање за стрип.

- Због ратних и поратних дешавања изгубили смо неколико гернерација читалаца стрипа - нагласио је Иконић.

Ученик осмог разреда Основне школе "Петар Петровић Његош" из Источне Илиџе Павле Мићевић /12/ са стрипом се сусрео са седам година и већ ствара споствене стрипове.

Његов стрип се зове "Пајине згоде и незгоде", а главни лик је дјечак Паја који је "смотан" и несрећан.

Сутра, другог дана манифестације "Стрип у Источном Сарајеву", биће од 11.00 до 13.00 часова одржана стрип радионица са најмлађима и свим заинтересованима коју ће водити Пејић и Здравко Кнежевић, потпомогнути домаћим снагама Миланом Младићем, Срђаном Салатом и Предрагом Иконићем.

Током трајања манифестације постављен је продајни штанд са стриповима, гдје ће заинтересовани посјетиоци моћи да купе неко од двадесетак издања организатора овог културног догађаја Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девете димензије", као и стрипове других домаћих издавача.

Главни спонзор манифестације је град Источно Сарајево, у сарадњи са Заводом за уџбенике и наставна средства Републике Српске, те штампаријом "Принтера" и Средњошколским центром "28. јуни" из Источног Новог Сарајева.