latinica  ћирилица
23/03/2019 |  19:13 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Словенија протјерала три држављанина БиХ, који се доводе у везу са тероризмом

Док свијет подрхтава од најновијих терористичких напада домаћим безбједњацима важнији обавјештајно - политички трилер у афери "наоружавања селефија са двије пушке".

И не осврћу се на најаве како ће из Сирије бити депортовани заробљени борци Исламске државе, а из Словеније прогнана три бх. држављана која се доводе у везу са тероризмом. Стручњаци, међутим упозоравају на нови безбједносни ризик који носе ови "трансфери" и већ извјесни, слични, будући.

Политичко и безбједносно пактирање са сумњивим лицима, БиХ је одавно претворило у расадник тероризма. Претешко је то бреме које у међународним круговима ова земља носи! Но, слаба вајда!

Јер док пред пријетећим безбједносним "цунамијем" клечи и запад и исток, у БиХ се од старе праксе не одступа ни за милиметар! Још и прије времена - када је, у Бугојну, доказанини терориста Харис Чаушевић Окс у Сарајеву "постао" рокер.

И сви његови стварни и потенцијални сљедбеници од терориста ван бх граница, унутар њих, евалуирали су у "туристе“.

Такав бх. "туристички" потенцијал, уз, у међувремену, на домаћем тлу стасале, за који дан биће и допуњен.

- На приједлог Полицијске управне јединице Љубљана, Република Словенија укинула је боравак за три држављана Босне и Херцеговине са дозволама за стални боравак, због пријетњи безбједности државе, јавној безбједности и јавном реду - наводи се у саопштењу МУП-а Републике Словеније.

Уз доказе словеначке обавјештајне агенције СОВА, публиковано је како "тројка" подржава вјерски екстремизам и тероризам, заговара употребу насиља за постизање политичких, вјерских и идеолошких циљева и како је била блиска џихадисти Билалу Боснићу, прије његовог утамничења.

Овдашњи безбједњаци ћутали су! И ћуте и даље! Не нуде одговор - да ли су терористи, на сарајевском аеродрому, већ постали "туристи", попут, примјера ради, ономад, сарајлија - браће близанаца Амира и Емира Хоџића.

Из Њемачке протјерани као безбједносна пријетња, Хоџићи су тада одшетали у сарајевску вреву и "изгубили се" са радара бх безбједњака. "Забрањена тема" у Сарајеву је и прва у низу терористичко-туристичких пошиљки из далеке Сирије.

Након изнуђеног штурог признања, како ће нам до краја марта стићи и заробљени џихадисти Ибро Ћуфуровић и Абдулах Армин Чурт, сарајевски "ћутолози" опет су утихнули. Сви, осим аутохвалоспјевима без покрића, склоног Дениса Звиздића.

- Циљ нам је очување стабилности и сигурности, а посебно сам поносан на оно што је урађено. Врло успјешно се боримо против свих облика радикализма, екстремизма и тероризма - рекао је Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ у техничком мандату.

"Поносан" је Звиздић на опстојност најмање 22 параџемата и десетине вехабијских заједница из којих су у крваве терористичке походе кретали разни Чаушевићи, Омеровићи, Ибрићи, Јашаревић...Неки и за његовог мандата!

А да се истражиоци никада нису бавили наредбодавцима или саучесницима! Поносан је Звиздић што је "удомио" пет бивших затвореника из Гвантанама, са богатим Ал Каидиним досијеима. Попут Тарика Махмуда Ахмада ал Саваха ветерана свијета тероризма и Бин Ладеновог специјалисте за импровизоване експлозивне направе у гуменим ципелама, оловкама, сатовима, у авионима...Поносан је што је дириговао измјене закона које су посљедњем шефу муџахедина у БиХ Имаду Ал Хусину или Абу Хамзи након седам година у Имиграционом центру омогућиле слободу.

"Поносан" је ваљда и због тога што, духовни вођа вехабија, Шеих Имад Ал Мисри терориста пресуђен за убиство 60 туриста у египатском Луксору, по бх џамијама, медресама и факултетима и даље проповиједа своје виђење вјере, политике, породице....Поносан је ваљда и на Алема Чамџића и Елвира Шарца који су у далеком Тунису оптужени за убиство експерта за дронове Мухамеда Езоарија 2016. године, а онда се вратили у БиХ, гдје су, испоставило се, заштићени од екстрадиције.

- Озбиљне сигурносне агенције користе праксу како би избјегли грешке у прошлости. То би требало да буде императив - навео је Неџад Корајлић, Неџад Корајлић, декан Факултета за криминалистику, криминологију и сигурносне студије Универзитета у Сарајеву.

Свима! Осим, очигледно бх. безбједњацима! Јер да је другачије не би се, на јутрос консолидованој УН-овој листи терористичких пријетњи, БиХ као матица појединаца и организација пречесто спомињала.

Седам лица које предводи Нусрет Имамовић, за којим БиХ чак није расписала ни црвену потјерницу, већ само плаву објаву без фотографије. И исто толико - у свијету давно забрањених организација са сарајевско – зеничким адресама, међу којима је и Ел Харамеин, Ал Фуркан...

- Јасно је да су у овој земљи терористи заштићена врста, они се овдје његују и одгајају за неке будуће ратове и конфликте, не само унутар БиХ него и ван граница земље - нагласио је Џевад Галијашевић, експерт за безбједност.

На "радост" Звиздића и сарајевске дружине, по свему судећи, стизаће у БиХ и нове "пошиљке".

Потенцијалних је у Сирији, више од 150, мада Звиздић "зна" за трећину тог броја.

"Потенцијала" има још и у Њемачкој, Словенији, Аустрији....

Прилика ћутљивом Сарајеву да им свима зажели "добродошлицу" и рехабилитује у "туристе"!