latinica  ћирилица
25/03/2019 |  12:51 | Аутор: СРНА

Голдштајн: Јандроковићеве лажи о Блајбургу

Хрватски историчар Иво Голдштајн критикује предсједника Хрватског сабора Горана Јандроковића због ставова о Блајбургу и поручује да усташе нису биле никаква хрватска војска, а понајмање недужна.
Гордан Јандроковић - Фото: nezavisne novine
Гордан ЈандроковићФото: nezavisne novine

Хрватски историчар Иво Голдштајн критикује предсједника Хрватског сабора Горана Јандроковића због ставова о Блајбургу и поручује да усташе нису биле никаква хрватска војска, а понајмање недужна.

Јандроковићева изјава да је "југословенска армија на Блајбуршком пољу у мају 1945. године убијала жене, дјецу и недужне хрватске војнике" навела је Голдштајна да напомене да су то заправо били припадници "усташко-домобранске војске".

- Много је већа лаж да су убијане жене и дјеца јер дјеца нису убијана, а по правилу ни жене, него су пуштани кућама - истиче Голдштајн у колумни у "Јутарњим листу".

Он упозорава да комеморације у Јасеновцу не може бити изван контекста Другог свјетског рата, као ни у Блајбургу, јер су "дио јединственог историјског комплекса".

- Јандроковићева изјава је једноставно лаж - наводи Голдштајн и упозорава да је најгора од свега формулација - "недужни хрватски војници".

Ни проусташка емиграција, ни десна хрватска политичка сцена, а ни ревизионистичка историографија нису се никад запитали о узорцима који су довели до Блајбурга.

Голдштајн подсјећа на цитат писца Ивана Ловреновића да "нико није поставио оно неумољиво, неизбјежно и логично питање - питање узрока".

- Како и зашто се то догодио? Ко је и чиме довео те људе на поље код Блајбурга... Ваљда је свему томе претходила нека политика, државна и национална, и неки људи који су је креирали и водили - напомиње он.

Јеврејска, српска и ромска заједница, као и антифашистичка удружења у Хрватској, одбила су да буду дио државне делегације Хтватске на комеморацији у Јасеновцу, која ће бити одржана наредног мјесеца, због опште климе ревизионизма у Хрватској и њене усташизације.