latinica  ћирилица
25/03/2019 |  13:49 ⇒ 17:13 | Аутор: СРНА

Богдановић ослобођен оптужби за злочине у Сребреници

Суд БиХ ослободио је Милана Богдановића оптужби за злочине у Сребреници у јулу 1995. године.
Милан Богдановић ослобођен оптужби - Фото: klix.ba
Милан Богдановић ослобођен оптужбиФото: klix.ba

Вијеће је закључило да Тужилаштво није извело довољно доказа за убиства, присилно пресељене, незаконито затварање и присилне нестанке.

Богдановић је ослобођен оптужбе да је као командир шесте чете Посебних јединица полиције Станице јавне безбједности Зворник одговоран за заробљавања мушкараца Бошњака и њихово одвођење на разне локације, те омогућавање другима да их злостављају и убијају, преноси Бирн.

- Ниједан свједок није видио ни чуо да је оптужени предузео неку радњу из оптужнице нити да је наредио припадницима шесте чете нешто тако, односно Тужилаштво није доказало да су припадници те чете учествовали у заробљавању, спровођењу и омогућавању другима да убијају мушкарце - образложила је предсједавајућа Судског вијећа Весна Јесенковић.

Богдановић је ослобођен и друге тачке оптужнице која га је теретила да је као командир Полицијске станице у Скеланима одговоран за затварање и нестанак бошњачких цивила.

Он је оптужен да је надзирао припаднике чете који су учествовали у заробљавању Бошњака након пада Сребренице у јулу 1995. године.

На ову пресуду је дозвољена жалба.