latinica  ћирилица
25/03/2019 |  15:34 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Угљевик: Ученици мали еколози

Ученици и наставници Основне школе "Алекса Шантић" у Угљевику већ осам година прикупљају папир и пластичну амбалажу. Акција је покренута на иницијативу групе наставника, ради еколошког образовања ученика, а постепено су се прикључиле и све општинске установе.

Ученици прикупљају папир, лименке и пластичну амбалажу у школи, граду и код куће. Отпад заврши у рециклажи, а прикупљени новац искористе да купе све што им је потребно за рад како у настави, тако и ваннаставним активностима.

- До сада смо купили радијатор за дежурног ученика за хладније периоде. Купили смо и огледало, а ту су и нека средства за школовање, маркер, хамер папири и слично - истиче Ана Марија Тодоровић, предсједница Савјета ученика ОШ "Алекса Шантић".

Ученици истичу да је диван осјећај када знају да раде нешто корисно за околину, али и за школу.

- Одлазимо у оближње маркете око наше школе, смеће које угрожава нашу природу, такође доносимо у школу предајемо га у рециклажу. Није то нека велика сума новца, али боље него да заврши на улици - истиче ученик Анђелко Мирковић.

Његов школски друг Петар Митровић поручује да трако едукују и старије од себе. 

- Родитељима и комшијама кажем да не бацају смеће по селу. Некад идем и сам да купим то смеће да не загађује околину и природу - истиче Петар.

Годишње се прикупи око хиљаду килограма рециклажног отпада.

- Отпад из наших породица доносимо, свакодневно одлажемо и на тај начин дајемо примјере ученицима да виде и осјете потребу и значај прије свега заштите животне средине, али и да сачувамо ресурсе - поручује наставник историје Ђорђија Петровић.

Директор Сретен Лукић истиче да је овај посао и једна врста стицања радних навика које ће ученицима бити потребно касније у животу-

- Главни мотив је да створимо навику, најлакше се учи у младости, они већ имају осјећај да нешто раде корисно. Осим материјалног, ученици на тај начин чине и љепши Угљевик.

Значај ове акције, која је све више прихваћенија, препознала су и локална предузећа и установе које прикупљају папир и пластичну амбалажу и прослијеђују га школи. Циљ је испуњен - развила се еколошка свијест како код дјеце, тако и код одраслих.