latinica  ћирилица
25/03/2019 |  16:01 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Неприхватљиво одлагање отпада на Трговској гори; Формирати тим за међународну арбитражу

Одлагање отпада на Трговској гори је неприхватљиво, а поступци Хрватске нису у складу са међународним конвенцијама, директивама, споразумима и стандардима који су правно обавезујући, закључено је на данашњој конференцији "Проблем складишта/одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на локацији Трговске горе".

Локација Трговска гора, микролокација Черкезовац, у хрватској општини Двор, која је одређена као локација за збрињавање радиоактивног отпада, као и за дугорочно складиштење ниско и средње радиоактивног отпада из нуклеарне електране Кршко, није прихватљива јер се налази на граници, уклињена у територију БиХ и не испуњава ни најосновније критеријуме за одлагалиште радиоактивног отпада, закључено је на конференцији.

У закључцима конференције наводи се да ће локација на Трговској гори, због близине границе са БиХ и географског положаја, имати највећи могући негативни утицај на становништво и животну средину, разноврсни биљни и животињски свијет, ријеку Уну и водозахвате воде за пиће, те да ће угрозити Парк природе Уна, Национални парк Уна и онемогућити туризам и производњу здраве хране у цијелом погођеном подручју.

Конференција у ПСБиХ, коју су организовали посланици свих нивоа власти у БиХ окупљени у Зеленом клубу, окупила је представнике власти у БиХ, као и амбасада и међународних институција, те невладиног сектора из БиХ и Хрватске.

На конференцији је истакнуто да поступци институција Хрватске, који се односе на избор локације на Трговској гори, нису у складу са међународним конвенцијама, директивама, споразумима и стандардима који су правно обавезујући за Хрватску.

Учесници конференције предложили су надлежним институцијама да припреме и именују правни тим за међународну арбитражу, који би укључивао релевантне стручњаке са међународним искуством, као и да утврде могућност остваривања судске заштите људских права грађана с обје стране ријеке Уне.

Учесници конференције поздравили су и подржали закључке Предсједништва БиХ са сједнице одржане 22. марта ове године, у којима се од Хрватске тражи да локацију Трговска гора изузме као мјесто предвиђено за одлагање и складиштење радиоактивног и нуклеарног отпада.

Истовремено, учесници конференције позвали су све надлежне институције и органе у БиХ на интензивнији, институционални и свеобухватни приступ ради оспоравања и спречавања успостављања складишта/одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на локацији Трговске горе.

Савјету министара и ПСБиХ предложено је да се хитно изврши измјена и допуна Одлуке о формирању Радне групе за праћење стања и активности у вези са овим проблемом ради попуне чланова којима је истекао мандат посланика или делегата, као и да се побољша оперативност и ефикасност овог радног тијела.

У закључцима, који ће бити упућени свим домаћим и међународним институцијама, укључујући и Европски парламент и Савјет Европе, као и друге европске институције, позвали су све локалне заједнице, градове и општине у БиХ и Хрватској које су посредно или непосредно захваћене и погођене могућим негативним утицајем складишта/одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на Трговској гори, да и даље прате, планирају и организују догађаје који имају за циљ развијање свијести о заштити здравља, животне средине, као и спречавање успостављања одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на Трговској гори.

Повезене вијести:

Голић: Нигдје нема да власт једне земље жели да уништи природни бисер

Трговска гора неприхватљива као одлагалиште опасног отпада

Потенцијални нуклеарни отпад у близини националних паркова