latinica  ћирилица
25/03/2019 |  17:18 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Имање Радаковића из Горње Драготиње туристичка оаза

Породица Радаковић, из села Горња Драготиња код Приједора, отворила је врата свог имања. Природни потенцијали и 200 домаћих производа међу којима и пчелињи, разлог су све чешћих посјета туриста. Због великог интересовања, у плану је реализација инхал центра и ноћење у ароматичном сијену.

Живот у природи и пчеларење били су мотив за покретање сеоског туризма, каже Раде Радаковић. Осим богате понуде домаћих производа, еко производња привлачи радознале туристе, док су еко мед и восак из производње породице Радаковић тражени широм свијета.

- Желио бих да се људи заиста одморе. Мислим да је то најважније у свему овоме. Посјетиоци успут могу да виде како је то живјети на сеоском имању и како функционише живот из часа у час - истиче Радаковић.

Пчелињи производи дио су туристичке понуде породице Радаковић. Бавећи се производњом ракије одлучили су проширити производњу.

- Дошли смо на идеју да производимо своја љековита вина, узгајамо жалфију, лаванду, рузмарин, камилицу... Имам око 37 врста ликера и 32 врсте ракија - каже Душка Радаковић.

Туристи из иностранства су заинтересовани за домаће производе, али и за боравак у природном окружењу које нуде села у Српској.

- Наша идеја била је да, у сарадњи са Министарством пољопривреде, понудимо инхал центар који на овим теренима још није отворен. Имамо идеју да укључимо и спавање на ароматичном мирисном сијену, то је нешто интересантно и у свијету је дало позитивне резултате - додаје Душка.

Сви који дођу у Горњу Драготињу, на имање породице Радаковић, ту могу да преноће, а ујутро да уживају уз домаћински доручак. Поглед на пропланке удишући свјеж ваздух, уз велики труд и добре идеје домаћина, сасвим сигурно обогатиће понуду туристичке карте сјеверозападног дијела Српске.