latinica  ћирилица
25/03/2019 |  17:43 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Зашто још није обновљена родна кућа Бранка Ћопића у Хашанима?

Навршава се 35 година од смрти славног књижевника Бранка Ћопића. Иако су његова дјела превођена на бројне језике, у Ћопићевом родном селу Хашанима, код Крупе на Уни, још није обновљена његова родна кућа.

У Хашанима код Крупе на Уни, малом пограничном селу, прије 104. године рођен је славни књижевник Бранко Ћопић. Прије 35. година, много даље, у Београду, трагично је окончао живот, скоком с моста. У својим дјелима овјековјечио је родно село и јунаке који су из њега потекли. Ћопићевим стазама данас пјешаче неки нови јунаци.

- Сваки дан сам пјешачим до школе. Пут води и кроз шуму, али нема страха, не плашим се ни дивљих животиња. Често сам виђао змије, само прођем поред њих - каже Лазо Давидовић, један од ријетких ученика из Хашана.

У Хашанима некада бројну школу данас похађа свега осам ђака. Славног Бранка, у његовим родним Хашанима, сјећају се многи. Памте га као шаљивџију и најједноставнијег међу великанима.

- Као дјеца смо ишли у школу, а Бранко је готово сваке године долазио овдје и дружио се како са дјецом, тако и са одраслима. Старије особе које су њега добро познавале дуго су бесједиле са Бранком у школском дворишту - прича Ранко Стоисављевић, предсједник Савјета мјесне заједнице Хашани.

Академик Матија Бећковић присјећа се посљедљих дана Бранка Ћопића.

- Пријатељи су знали његове последње бриге, да неће имати за кирију, за хљеб, да ће му запалити кућу и отјерати га на робију, а био је последњи који је имао разлога да брине о себи - прича Бећковић.

У Хашанима је прије четири године, захваљујући средствима из кабинета тадашњег предсједника Српске, Милорада Додика, обновљена дједа Тришина воденица. Међутим, родна кућа Бранка Ћопића, још није. Од реплике Ћопићеве куће изграђен је само подрум. У општини Крупа на Уни, тврде, да сами не могу финансирати радове.

- Нисмо у могућности да обезбиједимо новац, али ако се зауставе радови, бићемо приморани да оставити тако незавршено и недоречено. Наравно, тражићу помоћ и од Владе и од министарстава која могу да помогну - поручује Младен Кљајић, начелник Општине Крупа на Уни.

Тања Ђаковић, помоћница министра просвјете и културе Републике Српске, истиче да није упитна даља помоћ.

- Најбоље је да се на лицу мјеста увјеримо у каквом је стању родна кућа Бранка Ћопића и да видимо на који начин ћемо је даље опремити на начин на који то овај велики писац заслужује - каже Ђаковићева.

Према процјенама, за завршетак обнове родне куће Бранка Ћопића било би довољно око 80.000 КМ.