latinica  ћирилица
25/03/2019 |  18:21 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Бијељина: Почели 18. Дани комедије

Представом Звездара театра "Генерална проба самоубиства", по тексту Душана Ковачевића, у Бијељини вечерас је почео 18. позоришни фестивал Дани комедије. Фестивал је свечано отворила глумица Светлана Бојковић.

У Центру за културу Семберија, наредних дана биће одигране још четири представе позоришта из Београда и Бањалуке, а посљедњег дана фестивала представиће се и бијељински театар Маслачак.

Бијељинска позоришна публика имаће прилику ове седмице да ужива у најбољим хумористичким и сатиричним представама у региону које на сцену Центра за културу Семберија доносе изузетне глумачке трупе. Осим Звездара театра, представиће се Београдско драмско позориште, агенција Сцена, и Театар на брду из Београда, те бањалучко Градско позориште Јазавац.

Пратећи програм фестивала је четвородневна радионица Бранислава Лечића и Дејана Јанковића за младе глумце.

Замјеник директора Центра за културу "Семберија" Јовица Гајић истакао је да је ово друга година како настоје да млађим генерацијама приближе драмску умјетност организовањем едукативне радионице са Лекарт центром.

Позоришни фестивал Дани комедије у Бијељини пуни 18 година, а покренут је снагом ентузијазма тадашњег директора Дома омладине Милана Радића и преминулог бијељинског новинара Милана Цвјетиновића.

Радић је навео да је овај фестивал резултат промишљања о томе шта да оставе Бијељини, у чему је велику улогу имао  Цвјетиновић као врстан познавалац позоришних представа и новинар публициста.

Организатори Дана комедије потрудили су се да се изузетно квалитетним репертоаром фестивала одуже вјерној публици која је сваке године испуњавала салу Центра за културу до посљедњег мјеста. Истовремено, представом "Државни лопов" која затвара фестивал 30. марта, пружа се прилика и бијељинским позоришним ствараоцима да се представе на Данима комедије.